SWIFT наскоро ќе ги поврзе дигиталните валути на централните банки

17

Глобалната банкарска мрежа за пораки SWIFT планира да лансира нова платформа во следната година или две за да ги поврзе дигиталните валути на централната банка кои сега се во развој.

Овој потег, кој би имал големи импликации за екосистемот за зародиш дигитална валута (CBDC), и бидејќи SWIFT игра клучна улога во глобалното банкарство, најверојатно ќе биде „фино подесен“ пред лансирањето, пренесува Ројтерс.

Околу 90 отсто од светските централни банки сега истражуваат дигитални верзии на нивните валути. Повеќето не сакаат да останат зад биткоинот и другите криптовалути, туку се борат со технолошките сложености.

Земјите како Бахамите, Нигерија и Јамајка веќе имаат свои CBDC. Кина постигна напредок во тестирањето на е-јуанот во пракса. Европската централна банка, исто така, развива дигитално евро, додека Банката за меѓународни порамнувања, чадор групација на глобалната централна банка, води повеќекратни прекугранични испитувања.

Главната предност на системот SWIFT е што неговата постоечка мрежа е употреблива во повеќе од 200 земји и поврзува повеќе од 11.500 банки и фондови кои го користат со трансфери од илјадници милијарди долари секој ден.