Осигурување

Приватното здравствено осигурување и понатаму е најпопуларно доброволно осигурување со раст на продажбата од 63 отсто. Вложувањата во осигурување имот достигнаа 10 милиони евра за три месеци, а солидни растови има кај патничкото осигурување и кај каско осигурувањето на моторни возила Вложувањата во неживотни осигурување достигнаа 3 милијарди денари (48,4...
Денес, на заеднички појадок со претставниците на медиумите, трите пензиски друштва Сава пензиско друштво а.д. Скопје, КБ Прво пензиско друштво а.д. Скопје и Триглав пензиско друштво а.д. Скопје го одбележаа почетокот на третото продолжение на „Засади желба“, кампања со едукативен и општествено одговорен карактер. По двете успешни кампањи кои ги...
Празниците се време кога нашето внимание го свртуваме кон нашите најблиски, кон луѓето кои ни значат најмногу. Пакетот SN Eurohealth од СН Осигурителен Брокер АД Битола овозможува на најдобар начин и под најповолни услови да обезбедиме квалитетна здравствена грижа за себе и за семејството. По повод велигденските празници СН Осигурителен Брокер АД...
Заштедата во третиот столб, односно доброволниот пензиски фонд е можност за индивидуално капитализирано штедење кое е целосно доброволно и зависи од личната одлука на секој член. Целта на доброволното пензиско штедење е да се соберат средства врз основа на уплата на придонесите на членовите и да се инвестираат средства,...
Вложувањата во осигурување живот надминаа 2,27 милијарди денари (37 мил.евра). Овој сегмент на осигурителниот пазар лани пораснал за 14 отсто во споредба со претходната 2021 година, покажуваат официјалните податоци што ги доставиле петте компании за осигурување живот до Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО). Заклучно со крајот на 2022 година...
Иако 2022 година беше обележана како година со зголемени геополитички тензии и заострување на глобалните економски услови, напреднатата рамка за управување со ризик, навремената акција, силата на капиталот и фокусирањето кон клиентите и овозможија на Сава Осигурителната Групација да ги постигне практично сите цели, планирани за 2022 година. Воедно, капиталната моќ и солидните...
Кога сте на одмор и ве пречекува дожд наместо посакуваното сонце, брзо ја губите волјата за одмор. Затоа  компанија од Хамбург дошла на идеја како да се осигура дека „најдоброто време од годината“ буквално не падне во вода - и нуди дополнително осигурување од лошо време на одмор. Туристите можат да...
Осигурениците и осигурителните компании лани склучија над 1,71 милиони договори за осигурување вредни над 10,5 милијарди денари. Најпопуларно меѓу сите неживотни осигурувања останува приватното здравствено осигурување кое три години по ред има најголем раст на продажба. Од сите доброволни класи и понатаму најмногу се вложува во осигурување имот. Најголемо...
Осигурителните компании исплатија 30 отсто повеќе пари за штети покриени со осигурување лани во споредба со претходната година. Најголем број штети се исплатени за покривање медицински трошоци покриени со дополнително здравствено осигурување, а од сите класи доброволно осигурување најмногу средства се исплатени за штети покриени со осигурување имот, соопшти...
СН Осигурителен Брокер АД Битола им исплати камата по каматна стапка од 6% на годишно ниво на имателите на Корпоративна обврзница – емисија на обврзници со ИСИН код MKSNOB200014 и шифра на тргување SNBTO. Каматата беше исплатена во текот на вчерашниот ден, при што право на камата имаат лицата регистрирани во книгата на...
Денес Сава пензиско друштво а.д Скопје ја предаде првата донација во рамки на хуманитарната кампања „Ажурирај и донирај“ во Универзитетската клиника за детски болести – Скопје. Донацијата се состои од инвертер клима уреди за доопремување на одделот за Цистична фиброза. Фондот на средства за донацијата е формиран со помош на...
И покрај големите загуби од природните катастрофи и војната во Украина, германската компанија за реосигурување Минхен Ре минатата година ја заврши со нето добивка од 3,4 милијарди евра, што е за 16 отсто повеќе од претходната година и за 100 милиони евра над сопствените прогнози. Побарувањата од осигурителните компании минатата...
Грижата за семејството е главната причина која не наведува да донесеме одлука за обезбедување на сигурност без несакани потешкотии во иднина. Финансиската стабилност на нашите деца е можеби една од најважните сегменти при сечие размислување, па поседувањето на полиса за осигурување на живот која би го намалило ризикот при...
Германската осигурителна компанија Алијанц минатата година оствари оперативна добивка од 14,2 милијарди евра, што е за шест отсто повеќе од претходната година и највисока досега. Приходите исто така достигнаа рекордно ниво, пораснаа за 2,8 отсто на 152,7 милијарди евра, пренесува француската новинска агенција АФП. Нето добивката на компанијата се зголеми за...
Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) реши 62 претставки во корист на осигуреници кои минатата година се пожалиле на квалитетот на услугите што ги добиваат од осигурителните компании. Бројот на претставки решени во корист на осигурениците лани е за 48 отсто повисок од истиот во претходната 2021 година, соопшти...
Живеењето во модерно време не наведува на многу компромиси, каква иднина не очекува, дали да се лишиме од посакуваните нешта или пак дали токму сега е вистинското време да инвестираме во нешто кое ни недостасува? Секој сака нов дом или да си го овозможи она за коешто отсекогаш сонувал. Размислуваме,...
Продолжува континуираниот раст на масовноста при вложувања во ризико осигурувањето на живот (кое нема штедна компонента) и најчесто е обезбедување за банкарски кредити на осигуреници – физички лица. За првите девет месеци лани во осигурување со штедна компонента граѓани вложиле 13,4 милиони евра,а во ризико осигурување 6,7 милиони евра. Заклучно со третиот квартал вкупната...
Изминатата 2022 година е рангирана меѓу најскапите во историјата на осигурувањето поради природни катастрофи, со најголема штета предизвикана од ураганот Иан во САД и поплавите во Австралија, објави денеска реосигурителот Минхен Ре. Природните катастрофи предизвикаа околу 120 милијарди долари штети покриени со осигурување минатата година, слично како во 2021 година. Најголемиот...
АСО воведе минимални износи на исплатени штети за инвалидитет откако увиде дека осигурителните компании исплаќаат различни износи за слични или идентични повреди настанати од несреќен случај – незгода. Од почетокот на годинава износите што ќе ги исплаќаат осигурителните компании за повреди кои причиниле инвладититет мора да бидат повисоки или...
Осигуреници наплатија три милијарди денари (48,5 милиони евра) обештетување за осигуран движен и недвижен имот, приватно здравствено, автомобилска одговорност, каско, патничко и други осигурувања опфатени со корпусот неживотни осигурувања, за првите девет месеци годинава. Сите 11 осигурителни компании исплатија повеќе од 70.000 штети за првите девет месеци годинава. Тоа...
Осигурителната индустрија е претставена на најновата листа на Форбс Глобал 2000 година, која ги рангира 2.000 најголеми јавни компании во светот врз основа на композитна оценка што ги опфаќа приходите, профитот, средствата и пазарната вредност на секоја компанија. Американските компании доминираа на листата, а по неа е Кина. Збирно, овие осигурителни...
Со сечење на црвената лента и богата музичка програма синоќа свечено беше отворен СН Мото Центарот -  нова и современа станица за технички преглед во скопскиот регион, која  ги задоволува највисоките европски стандарди во функција на поголема безбедност во сообраќајот. СН Мото центарот е инвестиција на СН Осигурителен Брокер АД...
Природните катастрофи предизвикаа околу 115 милијарди долари осигурени загуби од почетокот на 2022 година до денес, надминувајќи 100 милијарди долари втора година по ред, процени денеска швајцарскиот гигант за реосигурување Swiss Re. – Ураганот Иан и другите екстремни временски настани како што се зимските бури во Европа, поплавите во Австралија...
Македонската консултантска компанија Дата Мастерс  која има свои канцеларии во Скопје и Лисабон и брои над 50+ консултанти кои работат на домашни и светски Data Science проекти во неколку различни домени како што се финансии, малопродажба, телекомуникации и човечки ресурси одлучи да ја збогати програмата на бенефити за вработените...