Кои се 10 – те најголеми осигурителни компании во светот во 2022 година

82

Осигурителната индустрија е претставена на најновата листа на Форбс Глобал 2000 година, која ги рангира 2.000 најголеми јавни компании во светот врз основа на композитна оценка што ги опфаќа приходите, профитот, средствата и пазарната вредност на секоја компанија.

Американските компании доминираа на листата, а по неа е Кина.

Збирно, овие осигурителни гиганти имаат комбинирана пазарна вредност од речиси 1,6 трилиони долари и средства во вкупна вредност од повеќе од 11,2 трилиони долари.

Вкупните приходи и профит достигнаа скоро 1,9 трилиони долари и 140 милијарди долари, соодветно. Додека комбинираните продажби паднаа за околу 23% до 2,4 трилиони долари во однос на претходната година, осигурениците забележаа пораст на профитот за речиси ист процент, на 113,6 милијарди долари во текот на периодот.

Ви ги пренесуваме 10-те најголеми осигурителни компании во светот според рангирањето на Forbes Global 2000 за 2022 година:

1. Ping An Insurance Group
Седиште: Шенжен, Кина
Глобално рангирање: 17.
Деловни линии: Живот и неживот
Приход: 181,37 милијарди долари
Нето добивка: 15,74 милијарди долари
Средства: 1,587 трилиони долари
Пазарна вредност: 121,69 милијарди долари

2. UnitedHealth Group
Седиште: Минесота, САД
Глобално рангирање: 22.
Деловни линии: Живот и здравје
Приход: 297,55 милијарди долари
Нето добивка: 17,45 милијарди долари
Средства: 221,24 милијарди долари
Пазарна вредност: 490,15 милијарди долари

3.Allianz
Седиште: Минхен, Германија
Глобално рангирање: 35.
Деловни линии: Живот и неживот
Приход: 138,62 милијарди долари
Нето добивка: 7,81 милијарди долари
Средства: 1,324 трилиони долари
Пазарна вредност: 96,42 милијарди долари

4. AXA Group
Седиште: Париз, Франција
Глобално рангирање: 48.
Деловни линии: Живот и неживот
Приход: 145,19 милијарди долари
Нето добивка: 8,39 милијарди долари
Средства: 839,85 милијарди долари
Пазарна вредност: 65,75 милијарди долари

5. China Life
Седиште: Пекинг, Кина
Глобално рангирање: 71.
Деловни линии: живот и здравје
Приход: 130,5 милијарди долари
Нето добивка: 7,87 милијарди долари
Средства: 769,88 милијарди долари
Пазарна вредност: 43,02 милијарди долари

6. Group АIА
Седиште: Хонг Конг
Глобално рангирање: 73.
Деловни линии: Живот и здравје
Приход: 45,16 милијарди долари
Нето добивка: 7,43 милијарди долари
Средства: 334,88 милијарди долари
Пазарна вредност: 120,19 милијарди долари

7. MetLife
Седиште: Њујорк, САД
Глобално рангирање: 74.
Деловни линии: Живот и неживот
Приход: 71,08 милијарди долари
Нето добивка: 6,55 милијарди долари
Средства: 759,71 милијарди долари
Пазарна вредност: 57,39 милијарди долари

8. Zurich Insurance Group
Седиште: Цирих, Швајцарија
Глобално рангирање: 80.
Деловни линии: Живот и неживот
Приход: 69,58 милијарди долари
Нето добивка: 5,21 милијарди долари
Средства: 410,15 милијарди долари
Пазарна вредност: 69,22 милијарди долари

9. Cigna
Седиште: Конектикат, САД
Глобално рангирање: 84.
Деловни линии: Живот и здравје
Приход: 174,27 милијарди долари
Нето добивка: 5,37 милијарди долари
Средства: 151,02 милијарди долари
Пазарна вредност: 81,21 милијарди долари

10. AIG
Седиште: Њујорк, САД
Глобално рангирање: 90.
Деловни линии: Живот и неживот
приходи: 52,06 милијарди долари
Нето добивка: 9,39 милијарди долари
Средства: 521,83 милијарди долари
Пазарна вредност: 48,73 милијарди долари