Милијардери кои се збогатија по 40-годишна возраст и што можеме да научиме од нив

143

Иако сме преплавени со приказни за милијардери кои своето богатство го стекнале на многу млада возраст, таквите примери се всушност прилично ретки. Голем е бројот на оние кои се збогатиле во зрели години и влегле во историјата.
Хенри Форд, Кристијан Диор, Сем Волтон, Реј Крок се само некои примери на луѓе кои стекнале големо богатство по 40-тата година од животот и станале милијардери, пишува BizLife.

Хенри Форд стана исклучително богат благодарение на неговата револуционерна иновација во производството на автомобили и примената на масовно производство. Клучен елемент на неговиот успех беше „Ford Assembly Line“, која овозможи побрзо и поевтино производство на автомобили.

Ова ја намали цената на возилата и ги направи подостапни за широките маси. Оваа ефикасност во производството и големата побарувачка за возила на Форд му донесоа голема финансиска добивка и го ставија меѓу најбогатите луѓе на неговото време. Тој ја основал компанијата на 40-годишна возраст.

Кристијан Диор стана исклучително богат како основач и дизајнер на истоимената модна куќа Диор. Клучен момент во неговата кариера беше лансирањето на неговата прва колекција во 1947 година, која стана позната како „Новиот изглед“ и означи пресвртница во повоената мода.

Оваа колекција, која се истакна по своите елегантни и луксузни парчиња, ги освои срцата на клиентите ширум светот. Диор успеа да создаде луксузен бренд за висока мода кој привлекува богати клиенти и стана синоним за елеганција и престиж. Преку континуирани иновации и проширување на палетата на производи, Диор стана еден од најуспешните и највлијателните модни брендови, овозможувајќи му на Кристијан Диор да оствари значителни финансиски придобивки.

Сем Волтон, основачот на синџирот Walmart, стана исклучително богат на 44-годишна возраст, благодарение на неговата визија за масовно малопродажба и неговата стратегија за ниски цени. Тој започна со една продавница во 1950 година, а потоа постепено го прошири синџирот низ Соединетите Американски Држави.

Клучен елемент на неговиот успех беше иновативната деловна стратегија која вклучуваше ефикасно управување со залихите, оптимизација на трошоците и ниски цени на производите.

Волмарт стана синоним за поволно купување и привлече голем број клиенти. Волтон беше познат и по неговата способност правилно да ги оценува локациите на продавниците и навремено да реагира на промените на пазарот. Преку долгорочен раст и проширување, Волтон стана еден од најбогатите луѓе во светот.

Реј Крок стана исклучително богат како основач на глобалниот синџир за брза храна Мекдоналдс. Клучен момент во неговата кариера беше кога во 1954 година, во неговите 50-ти, тој ги купи правата за франшиза на рестораните на Мекдоналдс, кои тогаш ги водеа Ричард и Морис Мекдоналдс. Крок го препозна потенцијалот на нивниот бизнис модел и визијата за брзо и ефикасно производство на храна.

Тој потоа успеа да го зголеми овој концепт на национално, а подоцна и на меѓународно ниво, отворајќи илјадници ресторани ширум светот. Визијата на Крок беше Мекдоналдс да стане симбол на американската култура за брза храна, а неговата деловна стратегија беше фокусирана на постојано проширување на синџирот и иновации на производи.

Преку успешно управување со компанијата и континуиран раст, Крок стана еден од најбогатите претприемачи во светот на брзата храна.

Адолф „Ади“ Даслер стана исклучително богат како основач на спортскиот бренд Адидас. Клучен момент во неговата кариера е основањето на компанијата „Gebrüder Dassler Schuhfabrik“ во 1924 година, заедно со неговиот брат Рудолф. Двајцата развија иновативни спортски чевли, особено за спортистите, кои станаа популарни меѓу спортистите. Со текот на годините, Dasslers успеаја да изградат силна репутација на бренд и да заземат голем дел од пазарот на спортски обувки.

Откако Адолф и Рудолф се разидоа, Адолф ја напушти компанијата и основаше своја компанија, која подоцна стана позната како Адидас. Адолф, или „Ади“ како што беше познат, продолжи да иновира и развива производи со висок квалитет, создавајќи бренд кој стана синоним за атлетска издржливост и перформанси.

Преку успешно управување со компанијата и глобална експанзија, Ади Даслер стана еден од најбогатите претприемачи во индустријата за спортска облека и обувки. Имал 49 години кога ја основал компанијата.

Харланд Сандерс стана исклучително богат како основач и основач на синџирот ресторани за брза храна Kentucky Fried Chicken  (KFC). Клучен момент во неговата кариера беше кога разви оригинален рецепт за пржено пилешко со 11 зачини, кој стана познат како „Оригинален рецепт“ или „Original Recipe“. Тој тогаш имаше 62 години.

Сандерс патувал низ Соединетите Држави промовирајќи го неговиот рецепт и продавајќи франшизи во ресторани кои ќе го послужат неговиот рецепт за пржено пилешко.

Оваа деловна иницијатива доведе до проширување на синџирот ресторани KFC низ целиот свет. Преку овој деловен потфат, Сандерс стана признат како икона на американската кулинарска култура и собра значително богатство.