Македонија

Мерките и политиките на Народната банка придонесуваат за зачувување на финансиската стабилност, којашто е предуслов за здрава економија, економски раст и развој. Адекватноста на капиталот на банките е на највисокo ниво во изминатите 17 години, што е суштински за задржувањето на стабилноста при соочување со евентуални ризици, но исто...
Холандското органско какао „Cacao powder raw“ и чипсот „ВИПА Грил“ се повлечени како небезбедни, информира Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ). Какаото не било пуштено во продажба, ниту дистрибуирано до крајните потрошувачи, но во него е утврдена количина на кадмиум над дозволената, додека чипсот бил достапен на пазарот и...
Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира лозаропроизводителите дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ја реализираше исплатата на дополнителните директни плаќања за остварено производство на грозје. Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат пријавено обработлива земјоделска површина со лозови насади, а оствареното производство...
„Способноста на еден систем успешно да го зачува интегритетот на домашната и странската валута на својата територија е суштинска за целокупниот интегритет и стабилност на домашната економија и на финансискиот систем", вели директорката на Дирекцијата за трезорско работење при Народната банка, Соња Каневче, во интервју за порталот „Пари", во кое...
Владата на Република Северна Македонија на денешната седница донесе одлука со којашто се овозможува бесплатна замена на важечките возачки и сообраќајните дозволи за граѓаните на Република Северна Македонија. Во таа насока задолжено е Министерството за внатрешни работи да ги преземе соодветните правни акти, согласно што возачките и сообраќајните дозволи...
Делфино е семејна компанија која што своите операции ги започнува во 1995-та година во авио бизнисот. Во 2004-та година, Делфино ја проширува својата дејност во секторот на рент а кар каде што станува франшизен партнер на " Sixt Rent a Car"  за Македонија. Со само 4 возила и големи амбиции...
Откупната цена на тутунот од прва класа “ароматичен“ тутун од реколтата за 2023 година ќе биде повисока за дополнителни  35 денари, напиша на својот Фејсбук профил министерот за економија Крешник Бектеши. Оваа одлука по мислење на Министерството за економија беше усвоена на денешната седница на Владата. Со оваа одлука се одобрува...
Дваенаесет милиони евра ќе бидат инвестирани во обиколница околу Тетово во должина од 5,4 километри на потегот од клучката „Требош“ до Непроштено, чија изградба почна денеска во присуство на техничкиот премиер, министри, пратеници и  претставници на локалната самоуправа. – Изградбата на оваа обиколница е проект со кој ќе го забрзаме...
Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја информира јавноста дека денеска се реализирани исплатите на директните плаќања од програмата за финансиска поддршка во земјоделството 2024 година за обележани женски грла говеда, обележани грла овци и обележани грла кози. Корисници на директните плаќања за обележани женски грла говеда...
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во декември 2023 година изнесува 55 875, од кои 38.6 % се домашни туристи, а 61.4 % се странски туристи. Најбројни се туристите од Турција 6.227 туристи, Грција со 4.718 туристи, Србија 4.066, Бугарија 3.355 и Албанија 2.240 туристи. Бројот на...
– Стопанската комора во текот на денов ќе достави писмо до Собранието, Владата и Министерството за внатрешни работи со иницијатива да се изменат потребните закони и да се донесе времена мерка со која во државата ќе се продолжи важењето на возачките и сообраќајните дозволи до рокот до кога важат...
Според податоците на Државниот завод за статистика, во декември 2023 година се издадени 293 одобренија за градење, што е за 4.6 % помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 6 401 489 илјади денари,што е за 9.9 %...
Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 0,50 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 05.02.2024 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 81,00 ден/лит. Малопродажната цена на бензинот...
Во време на енергетската криза не спасуваше ТЕЦ Неготино и блоковите во РЕК Битола што се стари 40 години и струја даваше ТЕ-ТО по насока од Влада за пониски цени. Нас ни се неопходни нови инвестиции за да ја обезбедиме енергетската независност, а со стратешките проекти на краток рок...
Компанијата eAuto го отвори првиот продажен салон за автомобилите на Tesla во нашата држава Македонските купувачи конечно добиваат место каде што ќе можат да го набават својот нов Tesla автомобил. Компанијата eAuto и официјално го отвори првиот продажен салон за брендот на електрични возила со што оваа марка сега станува...
Малата инволвираност на жените во општеството, не значи само загуба за самите жени, туку значи загуба за целото општество, порачува гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска во интервју за „Блумберг Адриа". Согласно спроведена анализа на Светската банка,  економиите во регионот на Западен Балкан губат во просек околу 18% од...
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на Конференцијата во Брисел посветена на независноста на централните банки, на која учество зема и директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева. „Постои јасна врска помеѓу макроекономската стабилност и независноста на централните банки, како кај развиените, така и кај економиите во развој,...
Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализраше исплатата за дополнителните субвенции за предадено јаболко во откупен или преработувачки капацитет со што со финансиска поддршка се стекнаа 1955 земјоделски стопанства во вкупна вредност од 203.3 милиони денари. Корисници на оваа финансиска поддршка се земјоделските стопанства кои се...
За три дена истекува т.н технички рок од Преспанскиот договор но и од нашите закони по однос на валидноста на исправите и документите кои што имаат меѓународна употреба, потсети министерот за надворешни работи Бујар Османи. Граѓаните кои што се затекнати во странство по 12 февруари, а се со стари патни...
Емисиите од работата на Цементарница УСЈЕ постојано се под граничните вредности определени со Закон Од 2007 година, емисиите на Цементарница УСЈЕ  се мониторираат 24 часа, 365 дена во годината од страна на независен, автоматски систем за мониторинг (вкупна прашина, SO2 и NOx), кои се контролирани од страна на надлежните...
Министерството за економија годинава ќе додели 3. 555 ваучери во вредност од по 18.000 денари за одмор во домашни туристички капацитети за работници чии месечни примања во семејството не го надминуваат нето приходот од 50. 000 денари. Јавниот повик, како што информира ресорниот министер Крешник Бектеши, ќе биде објавен в...
Управата за јавни приходи ја објави Листата на должници бр.02/2024 за долгови доспеани до 31.10.2023 и неплатени до 31.01.2024 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини. На Листата на должници бр.02/2024 објавени се 1872 должници – правни лица...
Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – декември 2023 година, изнесува 512 368 615 илјади денари и бележи пораст од 0.2 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока,...
Најголемиот дел од материјалните средства на ЈП за државни патишта или 46% од нив (55. 048.838 илјади денари), се материјални средства во подготовка, кои се однесуваат на изработка на проектни документации, извршени експропријации, изградби, реконструкција и рехабилитација на државните патишта и нивен надзор. За дел од овие средства се утврди...