петок, 30 септември, 2022

Македонија

Реализација на реформите што го поддржуваат стабилниот развој на финансискиот систем, а со цел задржување на високиот степен на макроекономска и фискална стабилност е еден од главните приоритети на Владата на РС Македонија и Министерството за финансии. Ова го порача министерот за финансии Фатмир Бесими на отворањето на 21-вата...
Пошта на Република Северна Македонија да има ексклузивно право да обезбедува резервирани поштенски услуги до 31 декември 2023 година, предвидува Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за поштенски услуги, што по скратена постапка, денеска доби поддршка од матичната собраниска Комисија. Комисијата за транспорт, врски и екологија, без дискусија го...
Развивањето соодветен систем за заштита на потрошувачите во доменот на банкарскиот систем е еден од стратегиските приоритети во работењето на Народната банка, којашто ги засили напорите за обезбедување поголем степен на заштита на корисниците на услугите коишто ги нуди банкарскиот систем. За таа цел, во Народната банка, пред претставници...
Емисиите од работата на Цементарница УСЈЕ постојано се под граничните вредности определени со Закон Од 2007 година, емисиите на Цементарница УСЈЕ  се мониторираат 24 часа, 365 дена во годината од страна на независен, автоматски систем за мониторинг (вкупна прашина, SO2 и NOx), кои се контролирани од страна на надлежните органи. Компанијата...
Во Охрид денеска ќе се одржи 21. Годишна берзанска конференција на која се очекува да присуствуваат домашни и меѓународни експерти, претставници од бизнис секторот, банки, брокерски куќи и акционерски друштва. Македонска берза веќе две децении години организира годишни конференции коишто претставуваат настан со препознатлив имиџ, како во однос на актуелноста...
По двата исклучително успешни циклуси за време на пандемијата, проектот на НЛБ Групацијата #РамкаЗаПомош започнува по третпат. Овојпат, со фонд од 100.000 евра, Групацијата ќе ја поддржи реализацијата на три најдобри идеи за одржлив бизнис од регионот. Во последните неколку години, НЛБ Групацијата посвети големо внимание на одржливото работење во регионот на Југоисточна Европа, на...
Организацијата на работодавачи на Македонија бара до 31 октомври 2024 година да продолжи примената на Законот за субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата. – Нашето барање е членот 11 кој во постојниот закон гласи: „Овој закон ќе се применува од 1 ноември 2019...
Врз основа на добиена нотификација за пласиран небезбеден производ на пазарот во Република Северна Македонија – виршли од брендот „Вуди“ (Wudy), кај кои вo земја членка на ЕУ, било утврдено присуство на бактерија Листерија моноцитогенес (Listeria мonocytogenes ST 155), како контакт точка на Системот за брзо предупредување за храна...
На 26 септември 2022 година (понеделник), со почеток во 14 часот, ќе се одржи 44. сесија на Клубот на истражувачите во просториите на Народната банка. На сесијата ќе биде презентиран трудот: „Анализа на читливоста, темите и тонот на соопштенијата за јавноста за монетарната политика на Народната банка" од Анита Циунова-Шулеска, Тања Јакимова...
Економскиот тим на Владата е во постојан контакт со сите засегнати страни и во тој контекст, како што и претходно беше најавено, ќе има проширена листа на производи по завршување на потребните анализи на пазарот, рече денеска владиниот портпарол Мухамед Хоџа, во одговор на новинарско прашање кога ќе се...
Дојче Бундесбанк и Европската комисија започнаа програма финансирана од ЕУ за понатамошна поддршка на централните банки и банкарските супервизорски агенции во земјите кандидатки за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати од Западен Балкан Денес, Дојче Бундесбанк, заедно со 19 национални централни банки на Европскиот систем на централни банки (ЕСЦБ) и...
Од денеска до 31 октомври сите земјоделци кои во производната 2021/2022 година имале засеани и ожнеани површини со пченица, јачмен, рж, овес и сончоглед на површина над еден хектар, кои оствареното производство го продале во регистрирани преработувачки капацитети и оствариле принос од најмалку 4 000 килограми на хектар, 3...
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јули 2022 година, во однос на јули 2021 година, изнесува 111.5. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности...
На годишна основа, вкупните депозити бележат раст од 1,7%, кој во целост произлегува од повисоките депозити на секторот домаќинства. На годишна основа, вкупните кредити се зголемени за 9,7% поради повисокото кредитирање кај двата сектора, коешто е поизразено кај корпоративниот сектор. Најновото соопштение за монетарните движења е достапно на следната врска: https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9CD/2022/Soopstenie_za_pecat_monetarni_dvizenja_2022_avgust_mk.pdf
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Мазутот М-1 НС, не се менуваат, односно остануваат на исто ниво како што биле утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 19.09.2022 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР...
Со акцент на досегашните инвестиции и со дефинирана стратегија за понатамошниот развој на компанијата, Макстил одбележа 25 години работа и производство на македонскиот пазар со мултимедијален перформанс во присуство на голем број гости, партнери, соработници, колеги од земјава и од странство. Макстил претставува лидер во металуршката индустрија, со учество во...
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави Извештајот од редовниот мониторинг на јавните набавки спроведени во периодот од јули до декември 2021 година, во кои се вклучени и наоди од анкета на фирмите за нивното искуство при учеството на постапките за јавни набавки, анализа на постапките пред Државната комисија...
Со постпандемичното закрепнување на економијата, што придонесе за стабилизирање на пазарот на трудот и раст на расположливиот доход, ризиците кај секторот „домаќинства" се задржаа во контролирани рамки, со благо намалување во текот на 2021 година.  Притоа, финансискиот имот на македонските домаќинства минатата година бележи номинален раст, највисок во изминатите десет години. Вкупниот...
Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во гостување на Топ Тема за ТВ Телма рече дека новиот Закон за работни односи е системски закон и устав за работничките права. Тој ќе обезбеди поголема сигурност во остварувањето на работничките права. „Новиот Закон е во завршна фаза и очекуваме во...
Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска на Топ Тема на ТВ Телма информираше дека информацијата за предвремена исплата на пензиите усогласени со новата методологија  е усвоена на денешната Владина седница и исплатата започнува на 29 септември. „Согласно новата методологија септемвриските пензии ќе бидат зголемени за  6.8 отсто, со што ќе...
На предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница донесе одлука да се продолжи рокот на траење на мерката за ограничување на маржата на основните прехранбени производи. Според Одлуката оваа мерка ќе се применува до 31 декември 2022 година. “Имајќи предвид дека со оваа Одлука се ограничува растот на цените...
Во собраниската Комисија за транспорт, врски и екологија денеска почна амандманската расправа по Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за градење, што на предлог на Владата се носи по скратена постапка. Со измените се предвидени поедноставени процедури за поставување фотонапонски централи. Во досегашниот дел од расправата е прифатен еден...
Во рамките на институционалната соработка, амбасадорот Дејвид Гир, шеф на Делегацијата на ЕУ, г-ѓа Мари-Мадлен Канелопулу, шефица на Економскиот оддел при Делегацијата на ЕУ и г. Алесандро Занота, економски советник во Одделот за операции при Делегацијата на Европската Унија, остварија работна средба со гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска...
Делегација на Сојузот нa стопански комори на Македонија составена од претседателот Трајан Ангелоски, потпретседателот и претседател на Агробизнис комора Горан Ѓорѓиевски и претставници на 13 компании учествуваат на XX Меѓународен саем за земјоделство, храна, лов, риболов и екологија „ИНТЕРАГРО 2022", кој се одржува од денес до 22 септември 2022 година...