четврток, 6 август, 2020

Македонија

96,1% од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија.
Највисока оценка од странските посетители во Македонија има однесувањето на луѓето со 4,53.
ЈП Водовод и канализација – Скопје водејќи се од позитивната мисла дека љубовта и грижата се неопходни за среќно и безгрижно детство, како што е водата за животот, во април оваа година стана член на големото СОС семејство.
Една од причините за тоа се направените големи регулаторни реформи во финансиската сфера во периодот по кризата од 2008 година. Овој тренд е значаен од повеќе аспекти.
Извршителите од денеска, по четиримесечна пауза, продолжува со редовните активности.
Доминацијата на трите акции дополнително ја потврдува и високата збирна концентрација на прометот со овие три акции, која во вториот квартал достигна учество од 71% во вкупниот квартален промет.
Во овој момент, Македонија е земја во регионот и Европа што плаќа една од најниските цени на овој енергенс.
Во однос на обемот на компаниите, најзастапени се апликации од мали фирми, 51 %, како и од микро претпријатија, 42 %.
Кога последен пат размислувавте за одмор на некоја дестинација во Македонија?
Оваа лето безбедноста нека ви биде на прво место. Никогаш немојте да возите под дејство на алкохол затоа што возењето под дејство на алкохол носи смрт на патиштата!“
Вкупно 276.272 граѓани веќе добија и користат домашна платежна картичка.
Во првите шест месеци од 2019 година, добивката на компанијата беше 556.000 денари.
Македонија е 88-ма земја во светот по извоз на делови за авиони, од чиј извоз лани инкасираше 1.517.000 долари или 225,5% повеќе во споредба со 2018 година.
Мостовите кои се наоѓаат во вториот дел од Градскиот парк и од кои голем број беа дотраени и руинирани се обновуваат целосно првпат по неколку децении.
Bработените од ова јавно претпријатие ќе се приклучат кон акцијата за редовно месечно донирање со цел да обезбедат континуирана поддршка на децата и младите од СОС Детско село.
Сите патнички и товарни моторни возила што планираат да остварат влез и излез од и во Грција во наведениот период, тоа ќе може да го направат на грчкиот граничен премин Евзони, се наведува во соопштението од МВР.
Оваа пресметка се врши oд денот на влегувањето во сила на Уредбата со законска сила и не подоцна од 31.12.2020 година.
Право на учество имаат сите заинтересирани лица на возраст од 16 до 18 години кои не поседуваат возачка дозвола од АМ категорија.  
Така, на граѓаните на Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија, Црна Гора, Србија и Косово ќе им биде дозволено да допатуваат во Германија, без оглед на нивните квалификации за работа.
Надоместокот за породилното отсуство се регулира преку Фондот за здравствено осигурување.
На состанокот се дискутираше за досега реализираните активности и следните ангажмани на секоја од институциите, при што е потенцирано дека во фокусот на овој проект ќе биде поддршката на институциите кои се директно насочени кон развојот на човечкиот капитал од аспект на климатски промени.
Во 2019 година, на глобално ниво извозот на литиум – јонските батерии достигна вредност од три милијарди долари, што е пораст од 2,3% во споредба со 2018 година.
Драстично се намалени и приходите на државните енергетски компании во однос на изминатите години.