Реченици што добриот шеф никогаш нема да ги изговори

388

Ако целта на секој бизнис е тимска работа, раст, почит и профит во секоја смисла, некои изјави се забранети за изговарање, особено ако доаѓаат од лидер. 

Зборовите на шефовите носат најголема тежина, а во комуникацијата со вработените често ја искористуваат својата позиција мислејќи дека секогаш се во право.

Ви претставуваме неколку реченици кои големите шефови никогаш нема да ги изговорат:

Сега немам време

Иако ова е веројатно точно, не се изговара. Истото ќе го кажете со зборови кои ќе бидат конструктивни и ќе покажат почит кон колегите: „Ајде да разговараме денес во 15 часот!“

Затоа што тоа така секогаш го правиме

Добриот лидер е секогаш отворен за нови идеи и предлози, какви и да се тие на крајот. Ваквото „затворање на устата“ го води соработникот до целосен прекин на комуникацијата и повлекување.

Што мислеше?

Сите прават грешки. Учиш од грешките и не мора да го етикетираш виновникот. Ова е погрешен пристап ако сакате соработник кој игра да победи.

Дозволете ми да го направам тоа

Тогаш направи сè убаво до крај. Што ќе прават твоите соработници и тимот?

Колегата (Дејан) го прави ова подобро од тебе

Споредувањето на соработниците е најсигурниот начин да ги претворите односите меѓу нив во ривалство. Дали ви треба внатрешна конкуренција која вклучува навреди и клоцање?

Не го разбираш тоа

Ако навистина ова го мислиите за соработникот, прво запрашај се дали можеби имаш потпросечно интелигентна личност во тимот и кој е виновен за тоа и каде била неговата интелигенција досега?

Поради вас, компанијата ќе пропадне

Веројатно најопасната изјава која е неточна. Како е можно една компанија да застане на рамениците на еден човек? 

Веќе го немате тој ентузијазам

Одговорот на оваа „дијагноза“ не може да биде позитивен. После вакви реченици, очекувајте повлекување на соработниците и вистински пад на волјата и ентузијазмот.

Затоа што јас така реков

Одличен аргумент, но не и за тимска работа која гради доверба и тимска работа. Силниот лидер има доверба во својот тим и причината да се завршат работите секако не е затоа што вие така кажавте.