Студија на Харвард покажа кои работни места нè прават најнесреќни

102

Најнесреќните работни места се исто така едни од најосамените, според 85-годишното истражување на истражувачите од Харвард. Иако одредени позиции не можат веродостојно да се поврзат со незадоволство и исцрпеност, одредени работни карактеристики може да бидат поврзани, изјави за CNBC Роберт Валдингер, професор по психијатрија на Медицинскиот факултет Харвард и директор на Харвардската студија за развој на возрасни, едно од најдолготрајните студии за среќа.

Работите кои бараат мала човечка интеракција и не нудат можности за градење значајни односи со соработниците имаат тенденција да ги имаат најнесреќните вработени, покажа истражувањето.

Од 1938 година, истражувачите од Харвард собраа здравствени досиеја на повеќе од 700 учесници од целиот свет и им поставуваа детални прашања за нивниот живот на секои две години.

Тајната за посреќен, поздрав и подолг живот, заклучија тие, не се парите, професионалниот успех, вежбањето или здравата исхрана – позитивните врски се она што ги прави луѓето среќни во текот на нивниот живот. Ова важи и за нашите работни места.

„Тоа е критична општествена потреба која треба да се исполни во сите аспекти од нашите животи. Дополнително, ако сте повеќе поврзани со луѓето, се чувствувате позадоволни од вашата работа и подобро функционирате“, објасни Валдингер.

Осаменост на работното место

Некои од најизолираните работни места вклучуваат повеќе работа без меѓучовечки односи или бараат смени во текот на ноќта, како што се возење камиони и ноќно обезбедување.

Соло работните места се вообичаени во новите индустрии, водени од технологија, вклучително и услуги за испорака на пакети и храна, каде што луѓето често немаат соработници или во малопродажбата, каде што работата е „толку брза и бесна“ што вработените работат иста смена во магацин, можеби дури и и не си ги знаат имињата, истакна Валдингер.

Сепак, осаменоста не влијае само на нив. Дури и луѓето со зафатени и социјални работни места можат да се чувствуваат изолирани ако немаат позитивни и значајни интеракции со другите.

Валдингер ги наведе работните места како одличен пример: „Знаеме дека луѓето во центрите за повици често се под голем стрес на работа, најмногу затоа што се на телефон по цел ден со фрустрирани и нетрпеливи луѓе“.

Чувството на исклучување од другите на работа е исто така здравствен проблем: неодамнешните студии покажаа дека како што старееме, осаменоста може да го зголеми ризикот од смрт исто како и пушењето, дебелината и физичката неактивност.

Дружењето е добро за вашата кариера и ментално здравје

Создавањето мали можности за социјална поврзаност на работа може да биде закрепнувачко и да помогне во ублажувањето на чувствата на осаменост и незадоволство, открија истражувачите.

На пример, можете да имате петминутно дружење со колега или да најдете луѓе со слични интереси со кои ќе поминете време по стресна смена.

Максимизирањето на вашата среќа на работа зависи и од очекувањата на вашиот менаџер.

„Ако ве охрабруваат да работите во тимови, полесно е да изградите позитивни односи со вашите соработници. Но, ако од вас се очекува постојано да работите сами или да се натпреварувате со други, тоа е друга приказна“, рече Валдингер.

Ако вработените разговараат или се смеат заедно во канцеларијата, некои менаџери ќе претпостават дека „не работат и нивната продуктивност веројатно страда“, забележаа Валдингер и неговиот колега д-р Марк Шулц, вонреден директор на Харвардската студија за развој на возрасни во нивната книга „Добриот живот“.

Всушност, спротивното е точно: Извештајот на Галуп од 2022 година покажува дека луѓето кои имаат најдобар пријател на работа се попродуктивни и поангажирани во својата работа од оние кои немаат.

Кога бараме работа, сметаме дека компензацијата и здравственото осигурување се важни придобивки, но Валдингер и Шулц тврдат дека работните односи се уште една „деловна придобивка“ на која треба да посветиме повеќе внимание.

„Позитивните односи на работа водат до пониски нивоа на стрес, поздрави работници и помалку денови кога се враќаме дома вознемирени. Тие, исто така, сосема едноставно нè прават посреќни“, заклучија Валдингер и Шулц.

Фото: Pixabay