Економист “разби“ 3 митови за тоа како луѓето стекнуваат богатство – не мора да бидете газда

118

Можеби мислите дека некои лесно заработуваат многу пари, или дека немаат “класично занимање“ како ријалити sвездите, а некои сигурно ве мотивираат. Сепак,  во светот на парите има многу предрасуди и заблуди.

“Многу милионери и милијардери, не ги заработија парите работејќи од 9 до 17 часот“, вели економистот Естебан Аргудо, асистент на Vassar College.

Ако треба да им се верува на експертите, не треба да се водиме од овие заблуди:

Мит број 1: Берзата ќе ве направи богати

Мислам дека луѓето обично размислуваат за берзата како крајно средство за збогатување“, вели тој. Иако ова “не е целосна заблуда“, малку е веројатно дека постапките брзо ќе ве одведат до многу пари. Она што повеќето луѓе не го сфаќаат е дека берзата се исплатува на долг рок. Нема да се збогатите преку ноќ, рече Аргудо. Тој понатаму посочува дека 70% од супербогатите луѓе се пензионирани, а нивната просечна возраст е над 70 години. Ова значи дека средствата се натрупуваат со децении.

Мит број 2: Започнување сопствен бизнис е најбрзиот начин да заработите пари

Друга вообичаена заблуда е дека треба да започнете сопствен бизнис за да станете богати, вели Аргудо. Оваа идеја е разбирлива, имајќи предвид дека некои од најпознатите милијардери во светот поседуваат свои компании. Сепак, повеќето богати Американци не го прават тоа. – Повеќето од богатите, запоставувајќи ги пензионерите, всушност работат за некој друг – посочува економистот од САД. Ова значи дека наместо да ја напуштите работата за да започнете нешто свое, можете да се фокусирате на преговарање за зголемување на платата и напредок во вашата компанија.

Мит број 3: Богатите сами заслужни за сопствениот успех 

Вреди да се спомене дека “да се збогатиме“ може да зависи од еден важен фактор кој е целосно надвор од нашата контрола: подарок, наследство и сличен трансфер – вели Аргудо, додавајќи дека овие “награди“ можат да бидат во форма на школарина, наследен дом …