Најдобриот совет на Ворен Бафет за инвестирање 

322

Ворен Бафер се смета за еден од најголемите инвеститори на сите времиња и постојано е рангиран меѓу најбогатите луѓе во светот. Кога Бафет нуди препораки, луѓето веднаш одговараат со интерес.

Бафет еднаш ги советуваше луѓето да инвестираат што е можно повеќе во стоки до кои секој, секаде може да има пристап, без оглед на тоа колку пари има.

Всушност, Бафет отиде толку далеку што рече дека никогаш не може претерано да се инвестира во овој незаменлив имот:

Себеси.

Бафет еднаш сподели во ТВ-шоуто „Добро утро Америка“ еден од најдобрите начини да се постигне успех и да се биде сторител наместо само сонувач:

Инвестирањето во себе е најдоброто нешто што можете да го направите. Сè што ги подобрува вашите таленти.

Веројатно нема да добиете подобар поврат од животот отколку кога инвестирате во вашиот професионален развој, развој на кариера, образование, деловни вештини, лидерски компетенции и слично.

Но, инвестирањето во себе може да биде за едноставни, секојдневни работи што повеќето од нас толку често ги занемаруваат за да функционираат најдобро што можеме.

1. Инвестирајте во подобрување на вашето здравје и благосостојба

Во оваа фаза од нашето човечко постоење, со пандемии, рецесии и инфлација кои не соборуваат, грижата за себе треба да биде вашата почетна точка. Треба да пукаме на сите цилиндри за да го искористиме максимумот од секој ден. А другите зависат од вашата кондиција и способност да го промените светот. Размислете која област од вашето ментално, физичко или дури и духовно здравје моментално ја занемарувате.

2. Инвестирајте во хранење на вашиот ум

Една од најдобрите тајни на успехот на Бафет е тоа што тој постојано учи. Чарли Мангер, потпретседател на компанијата на Бафет, Беркшир Хатавеј, еднаш го рече ова за Бафет:

„Ворен Бафет стана многу подобар инвеститор од денот кога го запознав, а исто така и јас. Да бевме замрзнати во која било фаза, со знаењето што го имаме, рекордот ќе беше многу полош отколку што е. Така што пораката е да продолжиме да учиме и не мислам дека на крајот ќе успеат оние луѓе на кои тоа не им се допаѓа“.

Патиштата за учење овие денови се многубројни и лесно достапни, без разлика дали се работи за конференции, бесплатни онлајн курсеви, подкасти или впивање на мудроста на менторите и мудреците на кафе.

3. Инвестирајте во она што сакате да го правите

Најголемата лекција на Бафет за подобрување на самодовербата го издржува тестот на времето и е особено соодветна во ера на тивка резигнација: правете го она што го сакате. Бафет еднаш рече:

„Доаѓам да работам на работа што ја сакам и секогаш сум работела на работа што сум ја сакал. Го сакав исто толку кога мислев дека е голема работа да се заработат 1.000 долари. Ве поканувам да работите на работни места што ги сакате. Мислам дека си луд ако продолжиш да заземаш работа што не ја сакаш затоа што мислиш дека ќе изгледа добро на твоето CV“.

Правете го она што го сакате и престанете да работите со ќорсокак со мала плата и без цел. Звучи познато? Тоа е борбениот крик на денешните вработени ширум светот за време на ова големо ресетирање.