Мангер со совети за инвестирање – неговите најдобри цитати

193

Познатиот инвеститор и „десна рака“ на Ворен Бафет, Чарли Мангер понуди инвестициски совети и се пожали на „дегенерирани берзански коцкари“.

99-годишниот потпретседател на Беркшир Хатавеј ја нагласи важноста на фокусот, трпеливоста и независното размислување за секој што се надева дека ќе успее на пазарот за време на разговорот со Тод Комбс кој неодамна беше објавен на YouTube.

Мaнгер ја пофали американската влада за избегнување економска катастрофа за време на пандемијата и ја истакна огромната закана што нуклеарната војна ја претставува за светот.

Markets Insider ви пренесува 9 од најдобрите цитати на Мнгер:

1. „Сосема е можно да се биде брилијантен ако го имаш вистинскиот темперамент. Само продолжи да бидеш долго време“.

2. „Едноставно се држам настрана од проблемите што не можат да се решат и избирам оние што можат – не сакам бескрајни неуспеси“. Не сакам да ловам риба засекогаш и никогаш да не фатам. Мора да имам засилување. Затоа избирам некои работи што можат да се направат и ги правам“.

3. „Не треба да барате 10, 20, 30 места за инвестирање.Сè што ви треба е едно или две “. (Мангер рече дека познавал инвестициски банкар кој рано се обложувал на само две акции, Home Depot и Eli Lilly, и  станал милијардер.)

4. „Има огромен потенцијал ако успеете правилно да го направите компонирањето, но тоа е многу тешко да се направи. Конкуренцијата е многу, многу интензивна. Мора да се држите подалеку од заводливата лудост што ве опкружува цело време, кога има големи стимулативни притисоци, а сите сакаме да го правиме она што го прават другите луѓе. Никој од нас не сака да се пресели на Северниот Пол и да седи таму додека заработува 100 милиони долари. Сите сакаме да бидеме на убави места како Беверли Хилс, да јадеме скапи оброци“.

5. „Имаме ликвидна берза која е две работи одеднаш – тоа е место за луѓе кои се рационални долгорочни инвеститори да одат и да ги вршат своите трансакции, и тоа е место за уште еден куп луѓе кои го гледаат како коцкање во казино“. Често ги мешаме овие две групи.

6. Мангер ги осудува непромислените шпекулации на берзата.

7. „Сега, каква земска корист има за нашата земја што казиното е дел од капитализмот кој е се поефикасен, и сè попривлечен, и сè позаводлив? Тоа е луда јавна политика. Тоа предизвикува страшни работи. Тие тврдат дека тоа ја предизвикало Големата депресија. И Големата депресија го донесе Хитлер, кој беше прилично блиску до крај на цивилизираниот свет. Така, мислам дека овие работи се прилично сериозни, но мислам дека нема многу што можеме да направиме за тоа“.

8. „Да не интервениравме на начинот на кој го направивме, што никогаш досега не сме го направиле во вакви размери, можеби ќе имавме еден од најлошите финансиски нереди. Одиме кон она што ќе се обиде да стане Голема депресија“. (Мангер мислеше на напорите на американските власти да ја зајакнат економијата во екот на пандемијата COVID-19.)

9. „Какви се шансите човечката раса да падне во голема катастрофа во следните 100 години? Мора да биде најмалку 10%. Флертувањето со нуклеарна војна како што сме сега со овие параноични владетели е глупаво и опасно“.