Почетна Новости Европа Седум факти за најголемиот трговски центар во Европа кој се наоѓа во...

Седум факти за најголемиот трговски центар во Европа кој се наоѓа во Истанбул

468

Најголемиот трговски центар во Европа се наоѓа во Истанбул. Cevahir Istanbul ги отвори вратите на 15 октомври 2005 година. Ова се најинтересните факти за овој гигантски трговски центар.

  1. Џеваир Истанбул е изграден на 62.475 квадратни метри во авенијата Büyükdere во областа Шишли во европскиот дел на Истанбул.
  2. Центарот има 420.000 квадратни метри, од кои 110.000 се резервирани за продавници, ресторани и барови.
  3. Се состои од шест ката и 343 продавници, 34 места за брза храна и 14 ексклузивни ресторани.
  4. Центарот вклучува и огромна сцена за концерти и други настани, 12 кино сали, куглана и мал забавен парк.
  5. Во овој центар се наоѓа вториот по големина часовник во светот, кој е поставен на стаклен покрив. Бројките на часовникот се големи дури три метри.
  6. Паркингот за посетителите на центарот е распослан на четири ката, зафаќа 71.000 квадратни метри и може да прими 2.500 автомобили одеднаш.
  7. Се проценува дека се инвестирани околу 250 милиони долари за изградба на центарот.