Книги за психологија што секој бизнисмен треба да ги прочита

655

Успехот во бизнисот најмногу зависи од воспоставување на правилни врски, мотивација, способност да се предвидат идни потези и проценување на оние што ги запознавате. Затоа, познавањето на основната психологија може да биде многу вредно за деловните луѓе во сите области.

Како и секогаш, одговорот на прашањето како да научите сè што треба да знаете за науката што проучува што се случува во главата на луѓето е читање. Bizlife препорачува неколку наслови кои ќе ви помогнат подобро да ја разберете психологијата воопшто, и кои можете да ги примените во некои деловни активности.

Thinking, Fast and Slow, Данијел Канеман

Ако сакате да разберете како луѓето размислуваат и реагираат, тогаш мора да ја прочитате оваа книга. Покрај тоа, една од причините зошто треба да го прочитате ова дело е тоа што тој е автор, научник, психолог, економист, добитник на Нобелова награда.

Redirect, Tимоти Вилсон

Ако сакате да знаете како да направите трајни промени во вашето однесување или однесување на некој што го познавате, тогаш ова е книгата што треба да ја прочитате.

The Power of Habit, Чарлс Дјухин

Наградуваниот новинар од Њујорк Тајмс, Чарлс Дјухин, нè води до возбудливиот раб на научните откритија што објаснуваат зошто навиките постојат и како тие можат да се променат – преобликувајќи ја нашата работа, заедница и живот.

Made to Stick, Чип и Ден Хит 

Ова е мала книга што обединува истражување за тоа што го привлекува нашето внимание, нè тера да се сеќаваме и да нè тера да преземеме нешто. Лесно се чита и добро ја објаснува темата.

Фото: Freepik