вторник, 9 август, 2022
Во светот, овој ден се нарекува и Chocolate Day, а седми јули се зема за датум, бидејќи тогаш чоколадото влезе во Европа на голема врата, околу 1550 година.
На почетокот на пандемијата, Андресен напиша вирален пост во кој го осуди недостатокот на имагинација и иницијатива поради што на светот му се закануваше катастрофа. Бидејќи светот полека излегува од пандемија, Андресен вели дека постои бесконечна можност да се обликува подобра иднина за луѓето.
По седум дена поставете си го на себе прашањето: Дали се чувствувам исто во врска со производот?
Она на што треба да обрнете посебно внимание е како потенцијалните промотори се однесуваат кон вашиот бренд.
На крајот, објаснува таа, повреденото сиромашно дете е гаранција за неа дека ќе заработи пари, затоа што поради егото ќе сака да докаже дека некој не е во право.
Магазинот Time ја прогласи за една од 100-те највлијателни книги досега. Значи, не случајно сопственикот на компанијата Berkshire Hathaway, чие богатство денес се проценува на 109,5 милијарди долари - ја избра за свој “водич“ на патот кон успехот.
Може ли да се научи иновацијата? Одговорот е Дa, смета Илон Маск, еден од најиновативните претприемачи во модерната ера. Како што наведува, сè се сведува на одговарање на неколку едноставни прашања.
Eден од клучните инфраструктурни проблеми денес е наоѓање паркинг простор.
Кога новинар од BBC му правел интервју во 2014-та година, Маск не знаел да му каже колку пари има на сметка, поточно му кажал дека не знае колку е богат.
Дополнителен совет е да не го фалите премногу вашиот автомобил, бидејќи тоа може да биде знак дека нешто не е во ред. Бидете реални, посочете ги сите недостатоци, но и предностите.
Суецкиот канал е важен бидејќи 12% од глобалната трговија се врши преку него.
Само под изговор на кризата поради пандемијата, во овој период голем број работодавци им нудат на вработените да останат на работа, но со намалено работно време.
Интелигентните личности ги карактеризира критичкото размислување. Тие можат да ја проценат релевантноста на информацијата од областа со која не се запознаени врз основа на логички тестови и аналогија.
Тие се амбициозни, истрајни до крај и едноставно одбиваат да се откажат. Цврсто се фокусираат на нивната цел и велат “не благодарам” на се што им стои на патот.
Ако сакате да бидете успешни и ги остварите своите соништа потребно е да излезете од комфорната зона и да ги прифатите предизвиците пред вас. Многу луѓе се плашат да влезат во непознатото и да ги преиспитаат своите способности. Тие се плашат од неуспех, неприфаќање и непријатност. Меѓутоа, откако ќе...
Другите луѓе не можат да ги контролираат вашите чувства, а вие не можете да ги контролирате нивните. Не е ваша работа да се обидувате сите да ги направите среќни. Отфрлањето на ваквиот начин на размислување ќе ве направи посилни и посигурни.
Сите сме различни, со поинакви ставови, желби и искуства. Сите се поврзуваме на различни начини, но едно е сигурно, добрите комуникациски вештини помагаат во многу ситуации од животот.
За да постигнете успех потребна е поддршка од другите. Има работи кои може да ги направите сами, но за некои работи потребна е помош од другите. Претприемништвото е постигнување на независност. Пред вас нема да биде поставена мрежа на претпоставени пред кои ќе треба да го претставувате распоредот или...
Иако оптимистот тежнее да биде бестрашен, потребно е одржување на здрава доза на страв. Чувството на страв ќе ве натера да размислите двапати и ќе ве заштити од брзо донесување одлуки.
Оние што преферираат кучиња се сметаат за енергични личности, а тие што повеќе ги сакаат мачките се чувствителни и паметни личности.
Стоите на површината на Земјата. Чекорите милја јужно, милја западно и милја северно. Завршивте токму таму каде започнавте. Каде сте?
Постојат луѓе кои имаат фобија од вино – оенофобија.
Авторката Брижит Хајасинт на својот профил на LinkedIn објави список со 10 особини, од кои според нејзиното мислење, секој лош шеф има барем по една. “Мојата поранешна менаџерка еднаш ми рече: Ако потонам, ќе те повлечам и тебе со мене. Тоа го рече во врска со лошите квартални резултати. Оттогаш...
Пандемијата во голема мера ги смени работните места. Без оглед на работата, вработените треба брзо да се прилагодат на огромните промени, од работа од далечина до оперативни промени и исполнување на задачите.