Пин кодови кои најлесно се хакираат

149

Студија на DataGenetics откри десет најчесто користени ПИН -кодови кои се всушност најризични бидејќи се лесни за откривање. Во летните месеци, со зголемениот број туристи, расте и бројот на криминалци кои на различни начини се обидуваат да ги искористат предностите на гужвите.

Меѓу нив има хакери кои користат софистицирана опрема за да украдат ПИН -картички за кредитна и дебитна картичка. Слични проблеми постојат насекаде во светот, а најголем број вакви случаи се пријавени во САД и Мексико.

Истражувањата покажаа дека најлесно се пробиваат наједноставните ПИН -кодови како 1234. Исто така, истражувањето покажа дека пинот 8068 е најмалку користен.

Десетте најчесто користени пинови се: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222 и 6969.

Фото: Pixabay