Совет на легендарен инвеститор: Од што да не се водите при избор на работа

29

Запрашан кој е најдобриот совет што ќе му го даде на 23-годишен американски бизнисмен, инвеститорот и софтверски инженер, Марк Андресен рече дека “вашата страст треба да биде хоби, а не работа“.

Марк Андресен е едно од најголемите и најуспешните имиња во светот на технологијата. Основаше неколку стартапи, а преку фирма за ризичен капитал започна со Бен Хоровиц, Андресен Хоровиц, поддржуваше голем број технолошки компании од Twitter и Facebook до Roblox и Clubhouse, пишува Business Insider.

Легендарниот инвеститор додаде дека младите треба да бараат работа во најживите области.

“Понекогаш може да имате чувство дека сите возбудливи работи веќе се случиле, дека сме на крајот од технолошката историја и дека не останува ништо друго освен да се одржи она што веќе постои. Всушност, е спротивно“, вели Андресен.

На почетокот на пандемијата, Андресен напиша вирален пост во кој го осуди недостатокот на имагинација и иницијатива поради што на светот му се закануваше катастрофа. Бидејќи светот полека излегува од пандемија, Андресен вели дека постои бесконечна можност да се обликува подобра иднина за луѓето.

Фото: Pixabay