Бизнис ангелите всушност инвестираат одреден процент од своите пари во бизнис проекти или старт-ап програми. Во САД, на пример, таа сума се движи од 150.000 долари, па сè до 2 милиони долари.
Дури една петина од испитаниците знаат колкави се платите на сите колеги од компанијата, додека 40% знаат само за платите на колегите со кои се блиски. Исто толку испитаници, 40% наведуваат дека немаат никаква информација за платата на своите колеги.
Во Македонија, користењето на овој заштитен знак е овозможено од компанијата Пакомак чија дејност е управување со отпадот од пакување.
Истражувањето на Институтот за технологија во Масачусетс (МИТ) покажа дека претприемачите навистина размислуваат “надвор од кутијата”. Во процесот на донесување одлуки, тие ги користат двете хемисфери на мозокот.
Многумина почетокот на новата календарска година ја доживуваат како време за нов почеток. На најголем дел од анкетираните, новогодишната желба им е поврзана со работата и кариерата.
Интернетот е главна, ако не и единствена причина за забошотување на работа. Имено, сите вработени наведуваат дека дел од работното време минуваат сурфајќи на интернет.
Влијаат ли пријателствата и познанствата стекнати во текот на школувањето во пронаоѓањето на работа и во развој на кариерата? Порталот EduCentar спроведе анкета, на која 61% одговориле негативно.
Европа не е многу позната по импресивни облакодери, но резултатите што ги објави Emporis се изненадувачки. Од десетте највисоки згради во Европа, пет од нив се наоѓаат во Москва.
Најдобрите компании во светот се места каде што вработените навистина сакаат да одат на работа секој ден. Во последната година, овие компании отвориле 120.000 нови работни места.
Дознајте нешто повеќе за најголемиот католички универзитет во Европа, како и за начинот на кој можете да добиете стипендија за овој универзитет преку ОИЦ Скопје.
Виктор Векселберг, основачот на Renova Group, конгломерат што контролира инвестиции во енергетика, градежништво и рударство, ќе стане најбогатиот човек во Русија откако на рускиот оператор со гас и нафта, Rosneft ќе и го продаде својот удел во нафтената компанија TNK-BP за 1,5 милијарди долари.
Јапонското семејство Конго Гуми, својот семеен бизнис успеал да го одржи полни 14 векови. Со изградба на будистички храмови, семејството се занимавало од 578 до 2006 година, кога Конго Гуми банкротираше.
Во првите шест месеци годинава, во Европа се изградени 2,4 милиони метри квадратни трговски центри, стои во анализата на меѓународната компанија за недвижнини Cushman & Wakefield. Се градат уште 4,5 милиони метри квадратни шопинг центри кои ќе бидат отворени до крајот на годинава.
Според Michele McQuaid, светскиот лидер во позитивна психолошка интервенција, доколку чувствувате дека не сте доволно ценети, доколку не сте доволно инспирирани, доколку се чувствувате осамено и мизерно на вашето работно место – не сте единствени...
Кој вели дека мудроста не доаѓа со годините?
Американската компанија Netflix одлучи повеќе да не го ограничува времето за одмор на своите вработени...