Бизнис на поодминати години

9

Постојат теоретичари кои велет дека бизнисмените се раѓаат… Постојат и такви кои велaт дека водењето бизнис може да се научи.

Без разлика на тоа на која група вие и припаѓате, важно е да се знае дека бизнисмените се луѓе од секојдневието. Сите ние познаваме барем по некој претприемач, кој навремено ја увидел (или му се укажала) својата шанса. Но, постојат и такви кои својата шанса си ја чекале подолго време, или пак подоцна дознале дека можат да бидат подобри, побрзи, поквалитетни или поевтини од другите на пазарот, на свои постари или поодминати години.

На тие лица, кои имале храброст и желба да го променат светот им симнуваме капа за нивниот претприемнички дух. Следниот пат кога ќе се пожалите дека не сте веќе ’толку млади’ за да започнете нешто ново, сетете се на овие луѓе:

 • Андрео Ресси – The Funder Institute (започнал на 39 г.)
 • Реид Хофман – LinkedIn (35)
 • Еван Вилијамс – Tweeter (35)
 • Марк Пинкус –  Zinga (41)
 • Аријана Хафингтон – Huffington Post (54)
 • Ерик Шмит – Google [финансиер] (46)
 • Џеф Беџос – Amazon.com (30)
 • Питер Тиел – PayPal [превземена] (31)
 • Колонел Сандерс – KFC (60)
 • Барбара Милер – Miller Paper Company (74)
 • Силвија Либермен – Archibald Mouse Books (91)
 • Попи Бриџер – Anaheim Test Labs (84)
 • Таиџихиро Мори – Mori Building (55)
 • Вејли Блум – Denali Flavours (70)
 • Сем Тиетелбаум – AllerAir (74)
 • Керол Гарднер – Zelda Wisdom (61)
 • Џил Боелер – Chilly-Jilly (57)
 • Мос Рамиех – Power and Generation Testing Inc. (67)
 • Реј Симонс – Stelth Security Services (63)
 • Спенсер Копфел – Geek 2 Geek ( 67)
 • Михаел Ден – Michaels on Naples (51)
 • Робин Блум – In My Book (59)
 • Пит Де Комо – Renal Solutions Inc. (61)
 • …и сосема за крај: Џек Вел – Rockmount – (107!)

Па, до каде сте вие со планирањето?!