Факти за животот во Шведска

332

Шведска е земја на Volvo, Ikea, Minecraft и многу други работи што ги сакаме, има бесплатно образование, одличен здравствен систем, чист воздух и недопрена природа. Поради сето ова, многу луѓе избираат да живеат во Шведска.

Стандардниот работен ден завршува во 17 часот и потоа канцелариите се целосно празни. Родителите на мали деца си заминуваат порано за да ги земат од градинка или училиште, и тоа е нешто што оди без да се каже и нема потреба да се нагласува за претпоставените.

Ви донесуваме некои од неверојатните факти за таа земја.

Шведска е прва земја во Европската унија која инвестира многу во дигиталната технологија.

Швеѓаните се многу еколошки ориентирани и се отстранува само 1% од ѓубрето, а дури 52% се користат за производство на енергија, а 47 % се рециклира. Покрај тоа, компаниите што произведуваат енергија од отпад увезуваат отпад од околните земји!

Хиерархијата не е нагласена во оваа земја – политиката на компаниите е сите вработени да се обраќаат едни на други по име.

Приватниот простор е многу почитуван – не обидувајте се да започнете разговор со странец додека, на пример, чекате автобус.

Прашањата поврзани со приватниот живот, претходните работни места и семејството се сметаат за крајно груби.

Да се ​​најде стан во Шведска е исклучително тешко, а најтешко е во Стокхолм. Луѓето се наоѓаат на списоците на чекање со години, а цените се астрономски. Единствената утеха е што становите за изнајмување се генерално во добра состојба.

Швеѓаните не се љубители на готовина и плаќаат дури и многу мали суми со кредитни картички. Некои места дури и не примаат готовина.

Чевлите остануваат пред вратата на куќата, а носењето чевли во станот е крајно грубо. Затоа секој обрнува внимание на изгледот на своите чорапи.

Стандардниот работен ден завршува во 17 часот и после тоа канцелариите се целосно празни. Родителите на малите деца заминуваат порано за да ги земат од градинка и училиште, и тоа се подразбира и нема потреба да му се нагласува ова особено на шефот.

Една од најважните деловни традиции е таканаречената фика – кафе пауза со колегите. Безобразно е да се пие кафе сам, како и да се одговара на деловни електронски пораки за време на траењето на кафето.

Двајцата родители на новороденчињата имаат вкупно 480 дена одмор. Секој родител треба да помине три месеци со детето, а остатокот од одморот може да се дистрибуира како што сакаат.

Просечен Швеѓанец има 33 дена годишен одмор.

Времето со семејството е исклучително важно, поради што Швеѓаните настојуваат да работат шест часа на ден.

Фото: Pixabay