Вредноста на европските „еднорози“ падна за прв пат по десет години

44

Вкупната вредност на европските еднорози, стартапи со проценки над 1 милијарда долари, се намали за прв пат во една деценија, бидејќи повисоките трошоци за финансирање и нестабилноста на берзата тежат на нивните вреднувања на капиталот, објави платформата PitchBook.

Во првата половина од годината, комбинираното вреднување на европските еднорози беше 442,2 милијарди евра, според извештајот за 2-от квартал на PitchBook – помалку од 446,3 милијарди евра на крајот на 2022 година.

Со оглед на тоа што се значително поблиску до излегување во јавност отколку стартапи во рана фаза, еднорозите се повеќе погодени од „промените“ во вреднувањата, велат авторите на извештајот, истакнувајќи дека инвеститорите можеби не сакаат да учествуваат во круговите на финансирање во доцните фази бидејќи сметаат дека веројатно нема да гледаат позитивни приноси на нивните инвестиции во блиска иднина.

Во однос на највпечатливите примери на пад на вреднувањето, PitchBook ја наведува компанијата за испорака Гетир, која беше проценета на 6,5 милијарди долари во април – речиси половина од минатата година.

Исто така, Checkout.com ја намали својата внатрешна проценка од 40 милијарди долари на 11 милијарди долари во јуни, додека фирмата за управување со средства Шредерс речиси го преполови вреднувањето на платформата за дигитално банкарство Revolut.