Големите технолошки компании инвестираат 235 милиони долари во стартапот за вештачка интелигенција Hugging Face

31

Најголемите технолошки компании во САД, вклучувајќи ги Google, Amazon, Nvidia или Intel, инвестираа 235 милиони долари во стартапот за вештачка интелигенција Hugging Face

Како што пренесува CNBC, вредноста на оваа компанија сега се проценува на 4,5 милијарди долари.

Hugging Face им овозможува на експертите за развој на вештачка интелигенција (AI) слободно да ја споделуваат и тестираат својата работа во соработка со другите учесници, и на овој начин наликува на платформата Githab (GitHub), која служи за размена на идеи во стандардното програмирање.

Програмерите на вештачката интелигенција на оваа платформа можат да споделуваат код, модели и сетови на податоци, како и да користат алатки за Hugging Face за да развијат вештачка интелигенција. Компанијата го добила името по емотиконот со прегрнат лице – смешковци врамени со две отворени раце.