Американска компанија WeWork пред банкрот – долг од 19 милијарди долари

46

Некогаш популарниот стартап WeWork поднесе барање за стечај наведувајќи долг од скоро 19 милијарди долари, рекордно високо ниво за компанијата за делење канцеларии, која не успеа да се опорави од последиците од пандемијата.

Компанијата со седиште во Њујорк соопшти дека склучила договор за реструктуирање со доверителите. Поднесокот за поглавје 11 на 6 ноември во Њу Џерси наведе имот од 15 милијарди долари, пишува Блумберг.

Пропаста на WeWork е кулминација на долгогодишната сага за компанијата, некогаш најголемиот закупец на канцеларија во Менхетен. Неговиот ненадеен пораст и ненадеен пад подеднакво ги возбуди Волстрит и Силиконската долина.

Падот на компанијата всушност веројатно започна во 2019 година. За неколку месеци, компанијата премина од планирање иницијална јавна понуда, или котација на берзата, до отпуштање на илјадници вработени и обезбедување финансиска помош од повеќе милијарди долари.

Иако WeWork постигна сеопфатен договор за реструктуирање на долгот претходно оваа година, тој брзо повторно наиде на проблеми. Во август, таа рече дека има „суштински сомнеж“ за способноста на компанијата да продолжи со работа. Недели подоцна, објави дека повторно ќе преговара за речиси сите договори за закуп и ќе се повлече од локациите со „лоши перформанси“.