Инвестициите во европските стартапи паднаа за 50 отсто, вештачката интелигенција главна тема во инвестициските кругови

39

Се очекува стартап компаниите на европскиот континент да соберат 45 милијарди долари оваа година, помалку од 82 милијарди долари што ги собраа минатата година.
Финансирањето на европските технолошки компании ќе се намали на половина оваа година, бидејќи американските инвеститори сè повеќе го напуштаат континентот во услови на глобално повлекување на ризичните капиталисти, пишува Financial Times. Износот на пари собрани од технолошките стартапи во Европа се очекува да достигне околу 45 милијарди долари до крајот на 2023 година, според годишниот извештај што го составува лондонската компанија за ризичен капитал Atomico.

Инвестициите во ризичен капитал опаднаа ширум светот од почетокот на пандемијата, бидејќи зголемувањето на каматните стапки го погоди вреднувањето на акциите на јавната технологија и ги турка инвеститорите повеќе да се фокусираат на остварувањето профит, се вели во извештајот.

Една од главните причини за ваквиот недостаток годинава е намаленото финансирање од американските инвеститори, додека Атомико наведува дека инвестициите во стартапи, и покрај сегашниот пад, сепак се за 18 отсто повисоки од 2020 година.

За стартапите кои бараат финансирање и кои се во „фаза на раст“, ​​учеството на капиталот од американските инвеститори падна од 39 проценти во 2021 година на 25 проценти оваа година.

Инвестициите во ризичен капитал во САД продолжуваат да ги намалуваат трошоците во Европа, при што инвестициите во технологијата се речиси тројно зголемени оваа година, според извештајот на Atomic.
Една светла точка е пролиферацијата на огромни зделки за собирање финансиски средства за компаниите за вештачка интелигенција. Европските стартапи како францускиот Мистрал и германската Алеф Алфа поминаа најдобро во однос на финансирањето оваа година, кои собраа 400, односно 500 милиони долари оваа година.

Од 36 европски технолошки договори вредни повеќе од сто милиони долари оваа година, 11 од нив беа наменети за компании за вештачка интелигенција.

– Гледаме дека вештачката интелигенција е главна тема во инвестициските кругови – забележуваат од Атомико.

Големите кругови за собирање средства беа ретки во Европа оваа година, откако стартапи како Revolut и Klarna собраа стотици милиони долари во кругови за финансирање за време на почетокот на пандемијата.

Некои стартапи кои привлекоа инвеститори оваа година мораа да го сторат тоа со значително пониски вреднувања. Во септември, турскиот старт-ап за испорака на намирници Гетир собра само 500 милиони долари, додека проценката беше 2,5 милијарди долари.

Додека поголемите зделки се намалија, зделките за „рана фаза“ или „seed‘“ останаа релативно активни бидејќи инвеститорите се фокусираат на помали облози.

Компаниите од претходната фаза, исто така, забележаа дека нивните вреднувања остануваат поотпорни од позрелите старт-ап. Додека вреднувањата на стартапите се вратија на долгорочните просеци по напливот за време на пандемијата, корекцијата не влијаеше толку длабоко на компаниите во рана фаза, ренесува Лидер.хр.