Воздухопловните сили на САД и стартап компанија подготвуваат амбициозна иновација во авијацијата

56

Во амбициозен чекор кон иднината на воената авијација, JetZero, пионерска американска стартап компанија, треба да добие значителна финансиска инјекција од 235 милиони долари од американските воздухопловни сили.

Станува збор за стратешко партнерство кое има за цел да го забрза развојот на иновативен млазен авион со дизајн со сплотено тело-крила, кој има потенцијал да ја револуционизира ефикасноста на воените воздушни танкери, способностите за воздушен транспорт, па дури и комерцијалниот воздушен сообраќај. Со цел да се открие целосно функционален авион за демонстрација до 2027 година, JetZero и воздухопловните сили на САД во моментов го предводат патот во преобликувањето на стандардите за авијација.

Отстапувајќи од конвенционалната норма на конструкција на авиони, каде што труповите, крилата и опашките остануваат посебни ентитети, потрагата на JetZero за авиони со споени крила со трупот вклучува беспрекорна интеграција на овие елементи во хармонична единица. Резултатот е аеродинамички ефикасен, футуристички авион со значително намален воздушен отпор, во споредба со традиционалните авиони. Покрај неговата визуелна привлечност, овој пионерски дизајн се занимава со критични прашања како што се ефикасноста на горивото и емисиите, кои се зголемени императиви во воздушната индустрија, пренесува Зимо.хр.

Се собра многу силно друштво
Заедно со JetZero во овој иновативен потфат стои многу силна компанија, составена од американските воздухопловни сили, Одбранбената иновативна единица на Пентагон, НАСА и Нортроп Груман. Иако концептот на предметниот авион не е нов, како што беше потврдено од претходните напори на воздушните гиганти Боинг и Локхид Мартин, пристапот на JetZero се обидува да ги унапреди овие идеи преку врвен напредок во производствените техники и материјали.

За време на неодамнешниот брифинг со новинарите, претставниците на проектот го истакнаа трансформативниот потенцијал на дизајнот на JetZero. Покрај неговата непосредна воена примена, демонстрациониот авион претставува можен катализатор за преобликување на воздухопловната пракса. Идните танкери и товарни авиони за полнење гориво на американските воздухопловни сили би можеле да усвојат елементи од тој нов дизајн, потенцијално да се прелеат во комерцијалната авијација. Ваквите перформанси може да се претворат во зголемен капацитет за седење или товар и значително намалување на трошоците поврзани со горивото.

Фото: af.mil