сабота, 17 април, 2021
Понекогаш продажбата знаеше да достигне толкаво ниво што немав време да испорачам сè , а имаше и периоди кога немаше ни една единствена порачка. Како и секој почеток и овој беше тежок.
Во 2018-та година, германските финансиски стартапи за прв пат успеаја да соберат над една милијарда евра (1,7 милијарди) ризичен капитал.
Хрватот Никола Зец има 19 години, втора година е на Економскиот факултет во Риека и е сопственик на три компании.
Смит толку верувал во својот старт - ап што вложил 15 милиони долари за да го започне од почеток. Landing нуди луксузен мебел, кујна и услуги од рецепција.
Клубот на Бизнис ангели на ЦЕЕД Македонија ви дава можност да ја претставите својата креативна идеја до втори март оваа година.
Поради голем интерес и на барање на домашните компании, рокот за аплицирање по редовна постапка за јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој е продолжен до 10 февруари, 2020 година (до 23:59 часот), соопштуваат од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР). Вкупниот буџет за повикот изнесува шест милиони...
Најголемата поединечна инвестиција ја има стартапот за брза достава, Getir, којшто лани си обезбеди 38 милиони долари од група инвеститори од Силиконската долина.
Овој старт – ап вреди 75 милијарди долари, а користи машинско учење за избор на вести за секој индивидуалец на традиционалните и социјалните канали.
Јавниот повик Предизвик за млади истражувачи, којшто ФИТР го објави денеска ќе трае до 16.03.2020 година.
Со иновација и уникатна стратегија, Солвео на компаниите во Македонија им овозможува полесно да се поврзат со младите умови и да добијат нови и свежи перспективи за решавање на бизнис предизвиците.
Системот “pay face“ користи 3Д-биометрија на лицето и ја почитува приватноста на податоците на корисниците, давајќи им целосна контрола врз нивната биометрија за разлика од која било друга алтернатива на пазарот.
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ја заврши 2019 година со рекордна реализација од 99,97% на предвидениот буџет наменет за финансирање на домашните компании и останати корисници на средства од инструментите на ФИТР, стои во соопштението. Во измината година, ФИТР кон домашните компании исплати вкупно 633,6 милиони денари финансиска...
Компанијата сега има вредност проценета на една милијарда долари, со што добива статус на еднорог.
На последните два повика за млади истражувачи се пријавија по 100 училишта.
Со овој меморандум за соработка, Фондот и УСАИД меѓу другото се обврзуваат да спроведат неколку иновациски кампови во учебната 2019-2020 година.
Магазинот Forbes во соработка со TrueBridge Capital Partners состави листа од 25 инвеститори од Европа и Израел кои вложуваат во старт – ап компании.
Со зголемување на буџетот за ко-финансирање бројката од 30 првично одобрени проекти во моментов ја достигна бројката од 62 компании.
Пијалакот не само што е јаглеродно-неутрален туку и отстранува речиси половина килограм јаглерод диоксид од атмосферата со секое произведено шише.
Тимот од стартапот успеа да го направи ова со помош на вештачка интелигенција, поточно компјутерска визија, преку правилно насочување на голем број огледала спрема една цел.
Настанот беше проследен со вмрежување помеѓу членовите на АчЧам и македонските стартапи.
Глобалната недела на претприемништвото се одржува во 170 држави низ светот.
Клучно е да ја разберете визијата на клиентот и истата да ја претворите во супер квалитетен продукт кој најдобро ги адресира целите на клиентот, но и потребите на крајните корисници.
(Не)чистиот воздух е главна тема во медиумите во последно време. Српскиот старт – ап AlgiOx разви уред што ги спојува технологијата и природата и овозможува чист воздух, пишува Нова економија. AlgiOx работи на принцип на фотосинтеза, користејќи микро алги. Тие имаат способност да ги отстрануваат штетните гасови и да произведуваат...
Трите највредни стартапи во Кина се Ant Financial со вредност од 150 милијарди долари, Bytedance 75 милијарди долари и Didi, со вредност над 50 милијарди долари.