Започна масовно пропаѓање на стартап компаниите 

81

Капиталистите сакаат да зборуваат за тоа како неуспехот е од суштинско значење за иновациите. Наскоро ќе имаат многу за разговор, пишува Euractiv.rs.

Стапката на неуспех на стартапите почнува да расте, од вештачки ниски нивоа во 2021 година, а може да има бран неуспеси во следната година, кога невообичаено голем број стартапи би можеле да се затворат.

„Масовното умирање на стартапите е во тек“, се вели во неодамнешниот твит од Том Ловер, генерален партнер во IVP, кој ги поддржа компаниите како CrowdStrike, Datadog, Discord, Clarna, Slack, Snap и Twitter. „Тоа е главно фуснота во вестите. Не дозволувајте тоа да ве измами. Пазарот се промени“.

Како што забележува Ловер, стартапите умираат тивко и бавно. Исто така, многу од нив згаснаа. Додека ризичните капиталисти твитуваат за најновите спојувања и превземања или иницијалните јавни понуди, има многу повеќе стартапи во нивните портфолија кои опаѓаат во позадина.

Вака треба да функционира ризичниот капитал. Капиталистите финансираат тони стартапи и очекуваат повеќето да пропаднат. Ним им требаат само неколку за да станат следниот Мета или Твитер, генерирајќи огромни приходи.

Значи, постои природна стапка на неуспех на стартапи. Проблемот е што ризичниот капиталистички бум што го достигна врвот во 2021 година го остави овој природен поредок зад себе. Имаше инвестициско лудило, каде стартапите собраа огромни суми пари, а некои компании добија средства кои можеби не требаше да ги имаат. Стапката на неуспех опадна бидејќи парите на ризичниот капитал доаѓаа од сите страни. SoftBank и Tiger Global беа главните играчи овде, но имаше многу други.

Исушени извори на финансирање
Сега изворите на финансирање пресушија (освен ако не сте стартап со вештачка интелигенција). Толку многу пари се собрани во последниве години што стартапите имаат многу ресурси за опстанок. Но, во одреден момент, бизнисите кои се борат ќе останат без пари и никој нема да сака да ги финансира.

Ова ќе произведе серија од продажба на средства, големи докапитализација, ултра евтини аквизиции и едноставно запленувања и банкротства. Не можете да го видите овој процес токму затоа што стартапите не се јавни претпријатија, според Euractiv.

– Zume, стартапот за испорака на пици со помош на роботи кој собра 500 милиони долари од ризични капиталисти, веќе нема да работи од овој месец. Тоа е уште една инвестиција на SoftBank.
– Plastiq, која собра повеќе од 140 милиони долари од ризични капиталисти, вклучувајќи ги Kleiner Perkins и Kosla Ventures, поднесе барање за заштита од банкрот минатиот месец.
– „Neeva“, која понуди одличен пребарувач, се откажа од конкуренцијата против Гугл, се затвори и се продаде на Snowflake.

„Crunchbase“ ги следи стартапите кои до сега пропаднале оваа година, а ги има 72. Ќе има уште многу. Фирмата на Ловер, IVP, ги повикува основачите „хируршки да ги намалат трошоците“ за да го спречат изумирањето, се вели во внатрешната презентација што ја виде Инсајдер.

„Крајот на 2023 и 2024 година ќе направи финансиската криза од 2008 година да изгледа убаво за стартапите“, напиша Ловер.