Роботи ќе доаѓаат до електричните автомобили и ќе ги полнат во гаража (Видео)

22

Како што се зголемува бројот на електрични возила на патиштата, така се зголемува и потребата за паркинг места со достапни полначи. Наместо да создаваат повеќе простори специфични за електричните возила, операторите на гаражите за паркирање наскоро би можеле да ги користат роботите за полнење на Autev кои самите доаѓаат до автомобилите.

Autev е голема батерија на тркала која автономно се движи до електричниот автомобил на корисникот (или друг тип на електрично возило) кога тоа лице ќе го повика преку апликација.

Откако ќе пристигне роботот, корисникот само го приклучува својот кабел за полнење во штекерот на нивното возило. Кога се враќа, го исклучува роботот од струја, дозволувајќи му да се врати во сопствената станица за полнење во гаражата. Ако корисникот се врати рано и сака да замине пред да заврши полнењето, може да го намали саканиот капацитет за полнење преку апликацијата или рачно да го исклучи кабелот за робот.

Извршниот директор и ко-основач на Autev, Осама Ал Салоум, вели дека роботот поддржува технологија за брзо полнење DCFC и може да наполни до шест возила пред да треба да се наполни сам. Флотите од роботи треба да бидат комерцијално достапни за гаражните оператори од првиот квартал на следната година.

Фото: Printscreen