Шефот на Airbnb со позитивен став за ВИ и смета дека поради неа ќе бидат лансирани многу нови стартапи

39

Денес е многу тешко да се предвиди како ќе изгледа пазарот на труд за неколку години. Она што е веќе јасно е дека на него значително ќе влијае вештачката интелигенција која ќе ги замени луѓето на се поголем број работни места и се поставува прашањето што ќе работат овие луѓе. Предвидувањата за иднината на пазарот се различни. За некои иднината носи катастрофа и невработеност, додека други се крајно оптимисти.

Брајан Чески, еден од основачите и извршен директор на Airbnb, зборуваше за вештачката интелигенција и нејзиното влијание врз пазарот на трудот на подкастот „This Week In Startups“. Неговото размислување е доста интересно. И позитивно.

Имено, Чески нагласува дека благодарение на напредокот на вештачката интелигенција, сегашните вработени ќе станат поефикасни и дека за една година ќе бидат 30 отсто попродуктивни. Ова ќе резултира со помала побарувачка за нови вработени, според Чески.

Иако на прв поглед звучи како лоша вест за сите оние кои ќе бараат работа, од друга страна е добра вест за сите оние кои имаат намера да започнат сопствен бизнис, односно невработените и оние кои сакаат да ја сменат работата ќе имаат можност многу полесно да основаат сопствена компанија.

Според Чески, благодарение на вештачката интелигенција секој ќе може да го прави она што само софтверските инженери можеле да го направат пред 5 години. Тоа ќе биде одлично за многу луѓе. За други, тоа ќе биде неверојатно вознемирувачко.

Додека до неодамна малите и големите (технолошки) компании се бореа за секој вработен, ситуацијата се промени во последната година. Многумина добија отказ, а се чини дека во иднина нема да има толку голема побарувачка за нови вработени бидејќи нивната работа ќе може да ја извршува вештачката интелигенција. Ова го најави Чески, но првиот човек на IBM зборуваше за тоа уште порано кога рече дека во иднина ќе го намали вработеноста бидејќи на одредени позиции наместо луѓе ќе користи вештачка интелигенција.

Фото: Facebook