Мате Римац и Сандро Мур инвестираа во амбициозен хрватски стартап

58

Мате Римац и Сандро Мур инвестираа во foodtech стартапот Juicefast, а нивните инвестиции ќе му овозможат на Juicefast да продолжи да развива иновативна технологија за производство и да се прошири на остатокот од европскиот пазар.
Juicefast е стартап за технологија за храна, кој најде начин да обезбеди целосно нутритивно решение со ладно цедени сокови и нутриционистички избалансирани оброци. Основана е на почетокот на 2020 година од двајцата браќа Давид и Марко Дравинец. Оттогаш успешно расте на домашниот пазар и освојува сè повеќе љубители на здравиот живот и исхрана.

Сите производи произведени од Juicefast се 100% природни, без адитиви и конзерванси, со што се обезбедува врвен квалитет и вкус, а безбедноста на производите се постигнува со користење на најсовремена технологија за обработка под висок притисок. Со новата енергија и капиталот што Римац и Мур ги носат на Juicefast, браќата планираат да направат уште повеќе.

Со инвестициите на Мате Римац и Сандро Мур, веќе познати по своите иновативни бизнис идеи и успешни инвестиции, Juicefast доби дуо од соништата во својот стартап. Оваа инвестиција е само уште еден пример на двајца претприемачи од светска класа кои инвестираат во млади домашни компании и го поттикнуваат растот на стартап екосистемот во Хрватска.

– Во последните неколку години поддржав и инвестирав во неколку домашни деловни потфати во раните фази, со цел зајакнување на домашниот старт-ап екосистем. Кога размислувам кого да поддржам, најважно ми е тимот кој стои зад проектот, приспособливоста надвор од хрватските граници и потенцијалот да се влијае на растот на хрватската економија и отворањето нови работни места. Приказната за моето влегување во Juicefast е сосема необична. Давид ми испрати краток мејл во кој се претстави себеси и брендот. Иако добивам голем број слични мејлови, сакав да дознаам повеќе за Juicefast бидејќи веднаш може да се види кога некој знае што прави и има професионален пристап. Кога се запознавме, го препознав потенцијалот на проектот и страста на Давид во комбинација со упорноста потребна за создавање компанија. Давид и тимот имаат јасна визија за развој и верувам дека пазарот на кој се наоѓаат ќе биде сè поважен и поголем во иднина. По првата средба брзо се договоривме за инвестицијата, изјави Римац.

Основачот на Bellabeat и познат инвеститор Сандро Мур, кој со своите деловни инстинкти и страста за технологијата стана еден од најуспешните хрватски претприемачи, сака да им помогне на младите стартапи да ги остварат своите соништа.

– Juicefast е бренд чии производи најпрво ги користев приватно, а потоа со текот на времето сфатив колкав потенцијал има целата приказна. Навикнати сме технолошкиот сектор да биде областа каде што се случуваат најголемите откритија во стартап индустријата, но сигурен сум дека здравите животни навики и сето она што Juicefast го претставува се иднината. Тие имаат визија и страст, а сега, со нашата поддршка и ресурси, можност да се прошират и растат. Ова е само уште еден чекор кон создавање на успешни хрватски брендови кои ќе го освојат светот, рече Мур.

– Досега на хрватскиот пазар имаме повеќе од 50.000 клиенти и повеќе од 500 месечни претплатници. Неодамна го отворивме словенечкиот пазар, каде исто така очекуваме одлични деловни резултати. Компанијата моментално има 20 вработени, но планираме и нови вработувања. Досега продадовме над 3.000.000 шишиња сок, изјави основачот на Juicefast, Давид Дравинец.

– Моментално се фокусираме на сегментот B2C, пред се преку продажбата на веб-шоп, додека во иднина ќе посветиме поголемо внимание на корпоративниот сектор и другите B2B канали. Отсекогаш верував во визијата на Juicefast, но поддршката од двајца волшебници на оваа игра, како што се Сандро и Мате, ми дава уште повеќе ветер во грбот за да го постигнам сето она што го планиравме. Исклучително сум благодарен и среќен, заклучува Давид.

Фото: Facebook