(Видео) Град на иднината на вода: Ќе може да прими 10.000 луѓе, отпорен дури и на цунами

34

Јапонскиот стартап „N-ARK“ излезе со концепт наречен „Dogen City“, кој е самоодржлив град кој лебди во океанот, кој нуди уникатно решение за предизвиците на пренаселените градови и климатските промени. Со дијаметар од 1,58 километри и обем од 4 километри, тој е повеќе мал град отколку метропола, но неговата модуларна природа значи дека може да се прошири доста брзо.

N-ARK тврди дека фокусот  ќе биде на здравствената заштита, градот е дизајниран да прими околу 10.000 жители, но неговата дневна популација може да се зголеми на 30.000.

Главниот фокус е на медицинската заштита на населението, кое би имало на располагање телемедицински консултации, високотехнолошки тестови на крвта, истражување на лекови, па дури и операции извршени од роботи.

Доген Сити вклучува урбани земјоделски објекти кои им овозможуваат на жителите да одгледуваат сопствена храна и да ја намалат зависноста од надворешни ресурси. Дизајнот вклучува капацитети за производство на храна, училишта, болници, лаборатории за истражување и развој, стадиони, вертикални градини и паркови. Пловечкиот град е дизајниран да генерира сопствена енергија преку комбинација на обновливи извори, вклучувајќи соларни панели и турбини на ветер. Дел од нив се напредни системи за управување со вода кои ја прочистуваат и рециклираат отпадната вода, обезбедувајќи одржливо снабдување.

Во однос на транспортот, Доген Сити има мрежа на електрични возила и автономни беспилотни летала, минимизирајќи го застојот и емисиите на јаглерод. Распоредот на градот се карактеризира со ефикасна инфраструктура, вклучувајќи паметни транспортни системи и паметни мрежи за оптимизирање на користењето на ресурсите и подобрување на поврзувањето.

Градот е опремен со напредна технологија за спречување и ублажување на катастрофи, нудејќи им безбедност на жителите. Станбените згради се наоѓаат подалеку од надворешниот прстен во внатрешниот „залив“ кој е наменет да ги заштити жителите од цунами.

Доген Сити сè уште е во концептуална фаза, но сепак нуди визија за иднината на урбаното живеење која предизвикува размислување. Пловечкиот град претставува алтернативен пристап кон традиционалните копнени градови преку справување со предизвиците на ограничениот простор, одржливоста на животната средина и климатските промени.