ЕУ им помага на 100 „еднорози“ да ги зајакнат зелените, дигитални цели

28

Европската комисија покрена иницијатива да им помогне на 100 еднорози да станат шампиони на иновативна технологија и да помогнат во постигнувањето на зелените и дигитални цели на блокот.

„Еднорозите“ се стартапи со вредност од 1 милијарда долари или повеќе, додека иновативните технолошки стартапи се фокусираат на значајни научни или инженерски случувања.

Иницијативата на EIC „Scale Up 100“ ќе го идентификува и поддржи растот на 100 перспективни европски компании со потенцијал да станат еднорози, се вели во соопштението на извршната власт на ЕУ, пренесува Ројтерс.

Ќе се избираат стартапи во области кои придонесуваат за зелена и дигитална транзиција во Европа, како што се одржливост (клима и енергија), дигитална и здравје.

Избраните стартапи ќе добијат помош и од група наречена EIC Scaling Club, која вклучува 100 инвеститори вклучувајќи ризичен капитал, раст и владини фондови, 100 компании со единици за иновации и 100 независни ментори.

Иницијативата има за цел да им помогне на стартапите да растат за 40 проценти годишно во нивното вреднување, нови инвестиции, партнерства и зделки и за 50 проценти со истите параметри за првите 20 компании за две години.