Google го купува хрватски Photomath

119

Официјално е потврдено дека Google е во процес на купување на хрватскиот стартап Photomath. Како што потврди американската компанија за новинарите на Ројтерс, договорот за преземање на Google и Photomath бил потпишан во мај минатата година, но пред да стапи на сила, прво се бара одобрение од регулаторот.

„Потврдуваме дека склучивме купопродажен договор уште во мај 2022 година, кој е предмет на регулаторна ревизија“, изјави портпаролот на американската компанија.

Креаторот на Photomath, Дамир Сабол, ја потврди оваа вест за хрватскиот Јутарњи лист.

Photomath е најпопуларната хрватска мобилна апликација. Служи за препознавање и решавање математички проблеми со помош на камера на мобилен телефон, а има околу 220 милиони преземања, а исто така е познат по тоа што го лансираше Сабол, еден од најпознатите стартап претприемачи во земјата, со одвојување на компанијата Microblink.

Сабол и неговите партнери пред само неколку дена објавија дека Photomath обезбеди 23 милиони долари за да продолжи со развојот на апликацијата. Во таа прилика овој претприемач истакна дека неговото и учеството на останатите основачи во компанијата е околу 50 отсто, но дека постепено се намалува со влезот на нови инвеститори.

За седум години од нејзиното лансирање, во компанијата се инвестирани 40 милиони долари, пишува Index.hr.

Photomath е бесплатна апликација и лесна за користење. Дејствува како дигитален инструктор по математика и им помага на учениците и родителите да решаваат математички проблеми.

Околу 50 отсто од неговите корисници се средношколци, 20 отсто основци, додека има и многу ученици и наставници и околу седум отсто родители кои сакаат да им помогнат на своите деца да учат, додека најсилни пазари се САД со 25 проценти од корисниците, а Русија со 12 проценти.

Првата јавна информација за идното преземање ја објави антимонополското тело на Европската комисија, а не беше прецизирана висината на аквизицијата.

Од Google велат  дека технологијата на Photomath ќе им помогне да им обезбедат  на своите корисници подобро искуство во учењето математика и во градењето на понудата на Google за решавање на домашните задачи за младите корисници.