Германски производител на електрични возила поднесе барање за банкрот – Илјадници клиенти се плашат за своите пари

142

Германскиот производител на автомобили Sono Motors поднесе барање за стечај.

Илјадници клиенти не го добиле возилото за кое платиле, а не се знае кога ќе им бидат вратени парите што ги платиле.

Сегашниот бран банкротства силно ги погодува трговците на мало со чевли и модни обувки. Сега и германскиот производител на автомобили мораше да поднесе барање за стечај. Поради ова, илјадници клиенти залудно го чекаат својот автомобил и своите пари, пишуваат германските медиуми.

Минхенскиот автомобилски старт-ап Соно Моторс мораше да започне стечајна постапка.

Компанијата првично беше специјализирана за производство на електрични автомобили кои се полнат преку вградени соларни ќелии.

Со оваа иновативна технологија, моделот на возилото Sono Sion треба да се истакне како климатски лидер на автомобилскиот пазар.

Цената е 30.000 евра

Sono Motors веќе има добиено околу 44.000 пред-нарачки за планираниот автомобил. Новиот автомобил требаше да се појави на пазарот следната година по набавна цена од 30.000 евра.

Интересот за соларниот автомобил беше голем, а некои клиенти веќе платија целосно или дел од цената за автомобилот, пред моделот да биде официјално достапен.

Производителот на автомобили преку групно финансирање успеа да собере вкупно 44 милиони евра за производство на моделот Sono Sion.

Сепак, втората понуда за финансирање пропадна претходно оваа година, ставајќи го проектот за соларни автомобили во мирување.

Компанијата сега сака да се фокусира на автобуси на соларна енергија, приколки со ладилници или автомобили од други производители.

Илјадници клиенти се плашат за своите пари

Парите што ги дадоа илјадници клиенти не и помогнаа на компанијата финансиски да работи

Експерт за реструктуирање рече дека компанијата не може сама да ги поврати средствата.

Многумина моментално залудно го чекаат ветениот автомобил и сега мораат да се грижат дали ќе си ги вратат парите поради неликвидност.

Иако сите добија двегодишен план за отплата, Sono Motors до март годинава отплати само 1,7 од околу 44 милиони евра.

Извршниот директор на Sono Motors останува оптимист за бизнисот.

Компанијата сака да продолжи да ги менува работите на пазарот на возила во иднина.

Германските медиуми пренесуваат дека сè уште не е јасно кога потенцијалните купувачи на Sono Motors ќе го добијат посакуваниот модел на автомобил или парите.

Фото: Facebook