Младоста не е предуслов: Нова студија ја покажа просечната возраст на успешните претприемачи

118

Сите сме слушнале приказни за тоа како Бил Гејтс и Пол Ален имале само 20 и 22 години, соодветно, кога го основале Мајкрософт во 1975 година. Џеф Безос имал 30 години кога го основал Амазон. Стив Џобс имал само 21 година кога го основал Apple.

Приказните за успехот на младите основачи на стартап некако оставија впечаток дека младите се нужно врзани за успех во Силиконската долина. Сепак, новото истражување на Harvard Business Review покажа дека ова е во голема мера мит и ако имате избор да се обложите на млад или средовечен претприемач, поголема е веројатноста да се обложите на вториот.

Користејќи доверливи административни збирки на податоци од Бирото за попис на САД, тим од истражувачи на HBR откриле дека просечната возраст на претприемачите во моментот на основање на нивната компанија е 42 години.

За да ги намалат податоците за да одговараат на повеќе стереотипни високотехнолошки стартапи како Apple, Amazon или Microsoft, истражувачите користеле фактори како што се дали фирмата добила патент, надворешна инвестиција или работела во индустрија која вработува голем број STEM работници. За да создадат подобар примерок, истражувачите се фокусираа на најуспешните стартапи (врвни 0,1% врз основа на растот во првите пет години).

HBR откри дека просечниот основач на стартапи што одговара на гореспоменатиот сет на податоци имал 45 години кога ја основале својата компанија.

Меѓу факторите кои би можеле да објаснат зошто постарите претприемачи би можеле да имаат предност во однос на помладите основачи е работното искуство, кое HBR истакнува дека игра клучна улога во успехот. Истражувачите откриле дека оние кои имале најмалку три години работно искуство пред да ја основаат својата компанија имале 85% поголеми шанси да започнат успешен стартап.