Visa презема бразилски финтех стартап за 1 милијарда долари

123

Гигантот за кредитни картички Visa го купува бразилскиот стартап за платежна инфраструктура Pismo за 1 милијарда долари во готовина, веројатно едно од најголемите спојувања за финансиско работење (M&A) оваа година.

Основана во 2016 година, Pismo со седиште во Сао Паоло тивко привлече големи инвеститори, вклучувајќи ги Citi, Itaú (една од најголемите банки во Бразил), Revolut, N26, Nubank и Cora. Стартапот обработува скоро 50 милијарди API повици и 40 милијарди долари обем на трансакции годишно и напојува скоро 80 ​​милиони сметки и над 40 милиони издадени картички.

Pismo на почетокот на 2021 година обработува помалку од една милијарда долари месечно во обем на трансакции. Со текот на времето, компанијата се прошири надвор од својата матична земја и сега работи во неколку земји низ Латинска Америка, вклучувајќи ги Мексико и Чиле, како и САД и Европа. Стартапот работи и во Индија, Југоисточна Азија и Австралија.

Во писмената изјава, Visa рече дека купувањето на Pismo „ќе им овозможи на клиентите да обезбедат основни банкарски и процесорски способности за дебитни, припејд, кредитни и комерцијални картички преку Cloud API“. Платформата на стартапот, исто така, ќе и овозможи на Visa да обезбеди поддршка и поврзување за нови платежни системи, како што е Pix во Бразил, за клиенти на финансиски институции, додаде компанијата.

„Со преземањето на Pismo, Visa може подобро да им служи на нашите финансиски институции и клиентите на Финтех со подиференцирани решенија за издавачи за да им ги понудат на своите клиенти“, рече Џек Форестел, главен директор за производи и стратегија на компанијата, во писмената изјава. Зделката, која е предмет на регулаторни одобренија и други вообичаени услови за затворање, се очекува да се затвори до крајот на годината.