Германски стартап за роботика собра 43 милиони долари за да донесе автоматизација во помалите фабрики

24

Малите и средни фабрики заостануваат зад своите големи колеги кога станува збор за автоматизација. Компанијата RobCo од Минхен гледа одлична можност за своите евтини, модуларни роботи.

Над 550.000 нови роботи биле инсталирани во фабриките во 2023 година, покажуваат податоците на Меѓународната федерација за роботика. Сепак, огромното мнозинство се инсталирани во големи фабрики, а се проценува дека само 10 проценти се инсталирани во мали или средни бизниси.

Тие производители се цел на RobCo, стартап кој дизајнира евтини модуларни роботи кои одговараат на помалите фабрики. Досега оваа компанија има испорачано илјада модели на над сто клиенти, главно во Европа. Нивниот приход се приближува до 10 милиони долари.

Компанијата е основана во 2020 година од Роман Холцл, а RobCo штотуку собра 43 милиони долари инвестиција. Инвеститорите беа предводени од Lightspeed Venture Partners, а идејата е стартапот да расте и да развие вештачка интелигенција која би можела да ги направи роботите попаметни и да им овозможи да ги планираат најефикасните начини на работа или да добијат информации за нивната нова околина со неколку едноставни команди. „Ние користиме вештачка интелигенција за да ја одредиме задачата“, изјави извршниот директор Холцл за Форбс. „Вие внесувате информации за вашата фабрика, а ние го одредуваме најдобриот предлог со помош на вештачка интелигенција.

Пребројувајќи ги овие нови средства, во RobCo се инвестирани вкупно 61 милион долари, а компанијата се проценува на околу 200 милиони долари.

Нивните роботи се разликуваат од комплицираните, обично изработени системи по нарачка што ги користат поголемите фабрики, кои често се прескапи за помалите производители. Потребна им е и поголема флексибилност за да можат нивните роботи да се префрлаат од една на друга задача, за да не мораат да купуваат специјализирани роботи за секоја задача.

Затоа RobCo нуди модели на роботи кои можат да извршуваат едноставни фабрички задачи како што се ставање материјали во машини, отстранување на готови делови и организирање палети. Таквите работи можеби звучат едноставно, но роботите мора да бидат способни да одредат услови како што се дали машините се вклучени или исклучени или каква е положбата на готовиот дел. Без него, тие не можат точно да работат, а сложеноста е во софтверот.

„Ова е модел на Лего овозможен од софтверска платформа во позадина. Магијата е таа што води сè“, вели Холцл.

Холцл сега има 30 години и ја основал компанијата врз основа на истражувањето што го спроведе на Техничкиот универзитет во Минхен, еден од водечките истражувачки центри за роботика во Германија. Заедно со ко-основачите Пол Маролд и Константин Дресел, кои исто така работеа таму како истражувачи, Холцл се откажа од докторските студии за да ја основа компанијата во 2020 година. Претходно, Холцл се натпреваруваше во скијање, а кратко време работеше и во Тесла, како и во компанијата за роботика Кука.

Холцл исто така беше на листата на Форбс за 30 под 30 години за 2023 година, а дотогаш стартапот веќе собра 19 милиони долари од инвестициски компании, пишува Форбс.