Извршен директор: „Стартап животот не е гламурозен како во филмовите, не спиев повеќе од 4 часа“

68

Ендрју „Боз“ Босворт ја објасни позадината на работењето во стартапи, кои не се прикажуваат во филмовите.

Работата во стартапи често се романтизира и велича, но под површината на успехот и создавањето нешто ново и возбудливо, како и дружењето и заедничката работа, има многу болка, труд и проблеми за кои не се зборува. Како беше да се работи во стартап кој на крајот се разви во една од највредните компании во светот и нивните производи влијаат на милијарди луѓе, објасни на подкаст Ендрју „Боз“ Босворт, извршен директор за технологија на Мета.

Тој беше вработен како еден од првите инженери во компанијата на Цукерберг, која тогаш се викаше Фејсбук, а иако има убави спомени од тој период, неговите дваесетти беа сè само не гламурозни, како што некои веруваат.

Додека во медиумите често се спомнуваат приказни за успех, производи кои се развиваат и на крајот за големите пари заработени, патот до тој статус е тежок и трнлив, а само некои од нив успеваат. Многумина не успеваат и често ги поминуваат најдобрите години од својот живот работејќи на проекти кои на крајот не завршуваат. Се разбира, тоа е исто така важна животна школа каде што, на крајот, многумина учат и го користат тоа искуство, дури и ако е негативно, за иден успех.

Бос ги даде своите дваесетти на Фејсбук, и иако компанијата, како и самиот тој, на крајот постигна голем успех, тоа значеше голема жртва. Луѓето многу помалку слушаат приказни за тоа колку некој се жртвува за овој вид на работа, нагласи тој во разговор за подкаст, кој беше објавен на Business Insider.

А таа жртва вклучуваше целосно отсекување од општествениот живот и откажување од секаков вид забава во поголемиот дел од неговите дваесетти. Исто така, не се хранел здраво, пиел многу, се здебелил и немал хоби. Спиел до четири часа дневно и работел 120 часа неделно постојано две години. Со тоа, нагласи тој, тој период секако му бил многу потежок на основачот на компанијата Марк Цукерберг и не е тешко да се заклучи дека целото свое време го посветил само на развојот на Фејсбук. Тие не ви кажуваат за овие работи во филмовите, коментира извршниот технолошки инженер Мета.

Друг проблем со кој Босворт се соочи во тоа време беше тоа што никој не можеше да му помогне со неговите проблеми на Фејсбук. Тој  морал да направи сè сам и, работите што ги знаеше, мораше да ги научи во од. На почетокот, тој работел на систем против спам и мораше да ја проверува мрежата на секои четири часа во случај да има напади. Ако не, би можел повторно да спие, а доколку има напад треба да најде начин да го реши тој проблем.

Босворт на крајот успеа. Тој остана во оваа компанија и стигна до една од најважните позиции, но нагласи дека тоа не мора да значи дека секој што оди по истиот пат и прави исти жртви на крајот ќе постигне сличен резултат. Некои можеби се трудат повеќе, некои се попаметни и можеби ќе работат подобро, но сиот тој труд и жртва на крајот нема да им се исплати.

Фото: Facebook