Неколку факти за стартапите

24

Интересни факти за стартапите што не сте ги знаеле.

startup-1-pixabay

Фото: Pixabay

Земји со најголем број на стартапи

 САД – 4,8 милиони

Индија – 2 милиони

Велика Британија – 845.000

Индонезија – 771.000

Бразил – 584.000

Нигерија и Германија имаат ист број на стартапи.

Канада поседува 10% од стартапите во САД.

Индонезија има два пати повеќе стартапи од Италија.

Земји најмногу насочени кон претприемништво се: Уганда, Тајланд, Бразил, Камерун, Виетнам.

Земји најмалку ориентирани кон претприемништво: Суринам, Порторико, Италија, Јапонија и Франција.

Десетте највлијателни стартапи од областа на технологијата:

MailChimp – САД

Behance – САД

Eventbrite – САД

Issuu – САД

Hootsuite – Канада

Moz – САД

ThinkGeek – САД

Tesla Motors – САД

Prezi – Унгарија, САД

Највредни стартапи

Uber, САД, 51 милијарда долари

Xiaomi, Кина, 46 милијарди долари

Airbnb, САД, 25,5 милијарди долари

Palantir, САД, 20 милијарди долари

Snapchat, САД, 16 милијарди долари

Didi Chuxing, Кина, 16 милијарди долари

Flipkart, Индија, 15 милијарди долари

SpaceX, САД, 12 милијарди долари

Pinterest, САД, 11 милијарди долари

Dropbox, САД, 10 милијарди долари

Стартапи што најмногу го променија светот

Uber – најголемата такси компанија без такси возила

Airbnb – го сменија концептот на хотелиерството

Alibaba – ја редефинираа е – трговијата

Tesla Motorsништо не е невозможно