Почна тестирањето на електричниот прототип BMW M (ВИДЕО)

24

BMW M започна со тестирање на прототипот i4 со четири електромотори, што го потврди и германскиот производител.

„Тестната мазга“ е всушност еволуција на BMW i4 M50 со екстензии на тркала и предни делови позајмени од моделите M3 и M4.

Она што е сепак поинтересно е што се наоѓа под каросеријата: силата доаѓа од четири електрични мотори (еден на тркало), а има и погон на сите тркала.

За жал, BMW M сè уште нема објавено спецификации во врска со моќноста, тежината, батериите и опсегот.

BMW забележува дека оваа конфигурација носи неколку предности, вклучувајќи прецизна, променлива и брза распределба на вртежниот момент. Теоретски, прототипот може да биде со преден, заден, лев или десен погон. Моторите се поврзани со централна контролна единица која следи бројни параметри, како што се условите на патот и стилот на возење, и соодветно го распределува вртежниот момент. Може да направи промени за само неколку милисекунди.

Се поставува прашањето каква е иднината на овој тест примерок. BMW објаснува дека го тестира прототипот во реални услови за да собере податоци за погонот и да го прилагоди, но не ги потврди плановите за евентуално сериско производство.