Сите ноќни клубови во Обединетото Кралство би можеле да бидат затворени до 2030 година

77

Сите ноќни клубови во Обединетото Кралство би можеле да бидат затворени до 2030 година доколку местата продолжат да се затвораат со сегашната стапка.

Ова го објави „Тајмс“, повикувајќи се на бројки на Асоцијацијата за ноќна индустрија (NTIA).

Според NTIA, 123 ноќни клубови се затворени во деветмесечен период од декември минатата година до септември оваа година. Сега во земјата останаа само 1.068 ноќни клубови.

„Бројките сугерираат дека ако стапката на опаѓање не се запре, нема да останат ноќни клубови во Британија до 2030 година“, пишува Тајмс, а пренесува Новости.

Додека земјата се бори со трошоците за живот и енергетската криза, влошена со санкциите против Русија и намалувањата на руските енергетски испораки за Европа, трошоците во ноќните клубови се намалени за 15 отсто оваа годин

Организацијата во средата ја обвини владата на Велика Британија дека ја занемарува важноста на ноќната економија иако привлекува повеќе од 300 милиони туристи годишно, генерира повеќе од 112 милијарди фунти (129 милијарди долари) приход и вработува речиси 2 милиони луѓе.

Минатата недела, шефот на организацијата Мајкл Кил ги повика официјалните лица да престанат да го „откорнуваат срцето на ноќниот живот“, како и повторно да воведат замрзнување на давачките за алкохол, да го продолжат олеснувањето на деловните стапки и да го намалат ДДВ.

Кил постојано предупредува дека падот на ноќните клубови е „огромна трагедија“ за ОК, бидејќи тие служат како важни „културни и социјални центри“.

Во коментарите цитирани од Тајмс, тој исто така рече дека затворањето на безбедни лиценцирани места може да доведе до повторно оживување на нелегални и опасни забави.

Истражувањето на Barclaycard минатиот месец откри дека повеќе од половина од Британците планираат да ги намалат дискреционите трошоци, вклучително и храна и пијалоци надвор, за да им помогнат да си ги дозволат сметките за енергија.