Уште една победа за SUS моторите: Европска земја се откажа од забраната

108

Норвешка најави дека до 2025 година ќе ја забрани продажбата на автомобили со SUS мотори, но новите околности ги принудија властите во Осло да се предомислат.

„Сè уште има група возачи и различни служби кои поради една или друга причина мора да користат нешто друго освен електрични автомобили“, соопштија норвешките власти.

Во оваа земја, инаку, повеќе од 80% од сите нови автомобили се електрични, а вкупно повеќе од 800.000 ЕВ возат по норвешките патишта.

Новиот норвешки закон по промената на курсот по ова прашање дозволува продажба на автомобили на бензин и дизел, но со дополнителни даноци.

Не е јасно кога и дали воопшто ќе биде воведена забраната, но политичарите кои се залагаа за тоа не го сметаат за дефинитивен пораз, пренесуваат норвешките медиуми.