Велика Британија планира да ја разгледа идејата за делови од автопат без ограничувања на брзината?

11

На завршната расправа пред гласањето за одлуката за новиот шеф на Конзервативната партија, а со тоа и за идната премиерка на Велика Британија, Лиз Трас, тогаш најверојатниот кандидат за премиер, а денеска потврдена како нов премиер, беше прашана дали ќе ги отстрани ограничувањата за брзина на автопатите.

Таа одговори: „Што се однесува до ограничувањето на брзината, мораме да го разгледаме тоа… Не можам да ви дадам дефинитивен одговор“.

Како што пишува „ХАК“, ваквиот потег би им овозможил на возачите во Велика Британија да возат како по „Аутобан“, германските автопати за кои се знае дека на места немаат ограничување на брзината. Сè уште има ограничување од 130 км/ч на некои делници.

Самиот факт што Трас не ја отстрани идејата за укинување на ограничувањата на брзината на некои делови од автопатот е интересен и најавува дека тоа е нешто што очигледно се размислува во Велика Британија.