Vienna Insurance Group купува удел во иновативниот старт – ап ViveLaCar

36

Vienna Insurance Group (VIG) објави аквизиција на удел од околу 20% во германскиот старт – ап ViveLaCar GmbH со седиште во Штутгарт. Стекнувањето на VIG ќе помогне во планираната експанзија на ViveLaCar во Австрија и Швајцарија за оваа година.

Лансирањето на ViveLaCar е насочено кон публика која сака да биде мобилна што е можно побрзо во текот на еден временски период. Групи за адреси за почетници, како иселеници кои сакаат да бидат мобилни во градот додека работат на проект или компании кои сакаат лесно да ја средат својата флота врз основа на нивната нарачка.

Младите луѓе во фази на планирање на семејство и развој на кариера се друга целна група. Оваа целна група покажува мал интерес за преземање на долгорочни обврски и обврски во возилото за време на специфичен животен век.

Елизабет Стадлер, извршен директор на VIG, го објасни целиот процес и зошто го започнале овој концепт на мобилност.

“Ние сме убедени во оваа едноставна, транспарентна опција за мобилност. Ние веќе не поседуваме автомобил, но сепак сме мобилни кога е потребно, во согласност со идејата за економија на споделување, работејќи дигитално, без ризик од клиентот или да се занимавате со договори и официјални линкови, додека во истиот период треба да се грижите за одржување на возилото. Возилата се претплаќаат преку интернет директно од овластен дилер по месечна фиксна цена. Во зависност од побарувачката и залихите, дилерите нудат модели од демо користење, краткорочни регистрации или подолги линии за користење со подолга регистрација на возила, стари до две години“, вели Матијас Р. Алберт, основач и извршен директор на Штутгарт ViveLaCar GmbH.

“Нашата анализа во студијата за трендовите покажа дека скоро секое второ лице е заинтересирано да тестира електричен автомобил секој ден. Тие сакаат да откријат дали оваа форма на возење ги исполнува нивните очекувања пред да решат да купат еден таков автомобил. Нашата иновативна претплата за автомобили нуди можност лесно да го тестираат електриччниот автомобил без никаков ризик“, изјави Алберт.

Во Германија 70% од претплатниците го користат ViveLaCar повеќе од шест месеци. Подружницата, ViveLaCar Wien GmbH, веќе е подготвена за планирано проширување во градови во Австрија и Швајцарија.

Фото: ViveLaCar