4,3 милијарди луѓе користат мобилни телефони во светот

20

Здружението GSM го објави својот Извештај за мобилна интернет конекција за 2023 година, во кој се наведува дека 55 отсто од светското население, или околу 4,3 милијарди луѓе, користат мобилни телефони денес.

Според податоците објавени во извештајот, 4,6 милијарди луѓе ширум светот користат интернет, а 4 милијарди пристапуваат до услуги преку паметни телефони.

Извештајот на GSMA откри нееднаквост меѓу регионите и нивниот пристап до мобилен интернет. Околу 69 отсто од корисниците на паметни телефони кои живеат во Северна Америка, Источна Азија и регионот на Пацификот користат 4G уреди, додека поголемиот дел од корисниците во субсахарска Африка сè уште се потпираат на 3G конекции, слично на Блискиот Исток и Северна Африка каде секој трет мобилен телефоните сè уште користат 3G интернет.

Растот на користењето на мобилниот интернет не е изненадување, но околу 3,4 милијарди луѓе сè уште немаат пристап до интернет. GSMA тврди дека глобалниот процент на луѓе кои живеат во области со мобилна мрежа и не ја користат е 38 проценти. Јазот во врската е впечатлив во Субсахарска Африка и Јужна Азија со 59 и 52 отсто од населението кои не се поврзани на интернет, пишува Klix.ba.

Друга важна информација во извештајот е дека 600 милиони луѓе, или околу 8 отсто од светската популација, сè уште користат интернет преку т.н. мобилен телефон „телефон со функции“, односно тип на мобилен телефон кој ја задржал формата на претходните генерации, вклучувајќи мали екрани и физички копчиња. Други бариери за понатамошно проширување на мобилните корисници се дигиталните вештини, писменоста, безбедносните грижи и достапноста на релевантна содржина. Сето ова ги спречува корисниците на паметни телефони целосно да ги користат своите уреди за пристап до Интернет.

Генералниот директор на GSMA, Матс Гранрид, вели дека недостатокот на поврзување им оневозможува на милијарди луѓе пристап до витални услуги и можности за приход, несразмерно влијаејќи на посиромашните, помалку образованите, руралните и женските корисници. Овие групи дополнително ќе бидат погодени од кризата на трошоците за живот и зголемувањето на итни случаи предизвикани од климатските промени, а Гранрид повика на „забрзување на дигиталното вклучување и рушење на бариерите за да се запре проширувањето на дигиталниот јаз“.