Акциите на Кредит Свис нагло пораснаа по објавата за помош од централната банка

58

Акциите на банката Кредит Свис пораснаа за 30% откако објави дека ќе ги зајакне своите финансии со позајмување 54 милијарди долари од швајцарската централна банка.

Тоа е огромен пресврт во четвртокот откако нејзините акции паднаа за 30% на берзата SIX еден ден претходно, откако нејзиниот најголем акционер рече дека нема да вложи повеќе пари во швајцарскиот заемодавател.

Тоа ги повлече и другите европски банки бидејќи стравувањата за банкарскиот систем се проширија во странство по колапсот на некои американски банки.

Кредит Свис, која беше опкружена со проблеми долго пред пропаѓањето на американските банки, во четвртокот соопшти дека ќе ја искористи опцијата да позајми до 50 милијарди франци (53,7 милијарди долари) од централната банка.

„Оваа дополнителна ликвидност ќе ги поддржи основните бизниси и клиентите на Кредит Свис, бидејќи Кредит Свис ги презема неопходните чекори за да создаде поедноставна и пофокусирана банка изградена околу потребите на клиентите“, велат од банката.

Поттикнувајќи ги новите стравови за здравјето на финансиските институции по неодамнешниот колапс на две банки во САД, во еден момент акциите на Кредит Свис изгубија повеќе од една четвртина од нивната вредност во средата.

Цената на акцијата достигна рекордно ниско ниво откако најголемиот акционер на банката – Саудиската национална банка – изјави за новинските куќи дека нема да вложи повеќе пари во швајцарскиот заемодавател. Саудиската банка се обидува да избегне регулативи кои започнуваат со удел над 10%, имајќи инвестирано околу 1,5 милијарди швајцарски франци за да стекне удел веднаш под тој праг.

Говорејќи во средата на финансиската конференција во саудискиот главен град Ријад, претседателот на Кредит Свис, Аксел Леман, ја бранеше банката, велејќи: „Веќе го зедовме лекот“ за да ги намалиме ризиците.