Ако сакате да играте на сигурно – која валута да ја изберете

130

Марк Хефеле, главен инвестициски директор во UBS Global Wealth Management, во белешката за истражување во средата рече дека постои една опција што може да биде профитабилна за инвеститорите кои сакаат да ја играат „безбедно“.
„Со оглед на сегашната неизвесна позадина, ние го фаворизираме швајцарскиот франк како безбедно засолниште на девизните пазари“, рече тој.

„Швајцарија е помалку погодена од европската енергетска криза отколку нејзините соседи, бидејќи фосилните горива сочинуваат само 5% од производството на електрична енергија во земјата. Валутата е поддржана и од централна банка која е подготвена и способна брзо да ја врати инфлацијата до целта“.

Швајцарскиот франк доби повеќе од 7% во однос на еврото од јуни, бидејќи растечките стравови од рецесија продолжуваат да ги придвижуваат инвеститорите кон безбедното засолниште. И како што рече Стефан Моние, главен инвестициски директор на приватната банка Ломбард Одиер, во напис од 31 август:

„Швајцарската национална банка (SNB) се спротивставува на растечките цени со повисоки каматни стапки. За разлика од другите креатори на политиката, тој сигнализираше подготвеност да интервенира за да се одржи силен швајцарскиот франк“.