Алгоритам кој има свое мислење за вашето лице

11

Кога двајца луѓе ќе се сретнат, тие веднаш почнуваат да се оценуваат едни со други, донесувајќи брзи проценки за сè, од возраста на другата личност до нивната интелигенција или доверливост, сето тоа врз основа на нивниот изглед. Овие први впечатоци, иако често се неточни, можат да бидат исклучително моќни; тие ги обликуваат нашите односи и влијаат на сè – од одлуки за вработување до судски пресуди.

Прв впечаток

Истражувачите од Технолошкиот институт Стивенс, во соработка со Универзитетот Принстон и Универзитетот во Чикаго, научиле алгоритам за вештачка интелигенција за моделирање на овие први впечатоци и прецизно предвидување како луѓето ќе бидат перцепирани врз основа на фотографија од нивното лице.

Истражувачите побарале од илјадници луѓе да ги дадат своите први впечатоци за повеќе од 1.000 компјутерски генерирани фотографии на лица, рангирани според различни критериуми – од интелигенција, преку религиозност, до доверливост. Одговорите беа искористени за обука на невронска мрежа која брзо ќе ги оценува луѓето врз основа на фотографиите од нивните лица.

Апликација од реалниот свет

Наодите на алгоритмот беа главно во согласност со вообичаените интуиции или културни претпоставки: луѓето кои се насмевнуваат обично се сметаат за поверодостојни, додека луѓето со очила обично се сметаат за поинтелигентни. Во други случаи, малку е потешко да се разбере зошто алгоритмот припишува одредена карактеристика на некоја личност.

Иако првично беше развиен за да им помогне на психолозите да генерираат слики на лицето за употреба во експерименти за перцепција и социјално спознание, новиот алгоритам може да најде примена во реалниот свет.

Не дава насочени повратни информации или не објаснува зошто одредена слика предизвикува одредена проценка, но ни помага да разбереме како другите не гледаат и да ги рангираме фотографиите што сакаме да ги претставиме на одреден начин.

Страв од манипулација

Се разбира, овој алгоритам може да се користи за манипулирање со фотографии. Тој може суптилно да ги менува вистинските слики за да манипулира со мислењата на гледачите и, на пример, да ги направи политичарите покредибилни или сомнителни и повеќе или помалку интелигентни.

За да ја заштитат неговата технологија, истражувачите ја патентираа и сега водат стартап за лиценцирање на алгоритмот исклучиво за однапред одобрени етички цели.