Аналитичар со предупредување за крипто-пазарите

16

Популарниот крипто-аналитичар, Бенџамин Кауен рече дека историските перформанси на Биткоин сугерираат дека инвестирањето во алткоини останува ризично во моментот.

Во новата стратешка сесија, Кауен сподели на YouTube дека движењето на цената на биткоинот во 2018 година навестува што ќе се случи со пазарот на алткоин ако криптовалутата продолжи да опаѓа.

„Мораме да погледнеме што се случило во минатото и да кажеме, ако ставиме пониско дно, што ќе се случи? Пазарот на алткоин се менува во однос на пазарот на Биткоин. Најдобар начин да дознаете е да ја погледнете доминацијата на Биткоин [односот на пазарната капитализација на Биткоин со другите пазари на криптовалути]. Доминацијата моментално е на точно исто ниво како што беше во јуни 2018 година, на исто ниво и потоа доминацијата е зголемена … Што се случи во јуни 2018 година? Тоа е местото каде што БТК го постави дното“, истакнува тој.

Кауен тврди дека проценките на алткоинот би можеле фундаментално да се променат доколку биткоинот се намали, што, според него, веројатно ќе се случи.

„Сè уште не знаеме дали БТК ќе достигне пониско ниво, но би рекол дека постои ризик тоа да се случи, многу висок ризик тоа да се случи. Ако постави пониско дно, структурата на пазарот целосно се менува. Причината е што „биковите“ повеќе не можат да се држат до тезата дека сепак е „биков пазар“ затоа што ние поставуваме повисоко дно. Тогаш „биковите“ треба да се опуштат и да кажат дека ова е само долга споредна фаза. Можеби повторно се во право, и можеби е, но барем аргументот дека ова е „биков пазар“ и може да заврши на краток рок“.

Кауен укажа на паралела во перформансите на Биткоин сега и во 2018 година, што ги поставува потенцијалните изгледи за БТК и пазарот на алткоини.

„Ако навистина завршиме со пониско дно, тогаш треба да се вратиме надолу и да го тестираме дното на тој опсег, исто како што моравме да се вратиме надолу и да го тестираме дното на опсегот од 6.000 долари во 2018 година. Начинот на размислување околу тоа е дека опсегот од 30.000 долари е сличен на опсегот од 6.000 долари во 2018 година. Овде, опсегот што продолживме да се намалува беше 6.000 долари, но овде може да се каже дека е поблиску до 30.000 долари, во суштина истиот опсег повеќе или помалку. Имате 6.000 и 30.000 долари. Подот се издигна пет пати од овде до овде, но структурата е сè уште нешто слична “, дециден е тој.