Аналитичари: Еврото може да продолжи да паѓа

42

Вчера вредноста на доларот во однос на кошницата валути дополнително се зголеми и се приближи на највисокото ниво во последните 20 години бидејќи се очекуваат натамошни агресивни каматни стапки од страна на ФЕД.

Аналитичарите велат дека трендот на слабеење на еврото може да продолжи.

„Нашата перспектива и нашата позиција на стратешката страна е дефинитивно кон понатамошна депрецијација на еврото во споредба со местото каде што сме сега“, изјави за CNBC Луис Коста, шеф на стратегијата CEEMEA во Citibank.

„Ова сега е примарна точка на ранливост за еврото“, рече Коста.

Има повеќе фактори во игра кога се споредуваат еврото и доларот, кои дејствуваат во комбинација со тековниот конфликт во Украина и зголемената инфлација во двата региона.

Цените на големопродажниот гас во Европа нагло пораснаа во понеделникот, откако Русија најави непланирано одржување на својот магистрален гасовод до Германија, Северен тек 1, додека топлотните бранови дополнително ги затегнаа резервите на енергија.

За целосна слика, треба да погледнете и подалеку од Европа и САД, вели Коста.

„Да не заборавиме дека тука има дополнителен слој на сложеност поради забавувањето во Кина, кое очигледно ја погодува Европа со многу поголема големина во споредба со влијанието во САД“, рече тој.

Кина ги пропушти очекувањата за БДП со раст од само 0,4% во вториот квартал. Втората по големина економија во светот се бори со последиците од најтешката појава на Ковид-19 во земјата од почетокот на 2020 година.

„Кога зборуваме за зголемување на каматните стапки од страна на ЕЦБ… Апсолутно е впечатливо што просторот за ЕЦБ да ги зголеми стапките ќе биде минимален“, рече тој.

Рулоф-Јан Ван ден Акер од глобалната финансиска институција ИНГ даде слични предвидувања за „Squawk Box Europe“ на CNBC минатата недела, укажувајќи на проширување на разликата во каматните стапки меѓу американскиот долар и еврото, како и дополнително слабеење на единствената валута, пренесува СееБиз.

Прогнозите ја повторуваат загриженоста дека инфлацијата ќе продолжи да расте и дека рецесијата во Европа сега е неизбежна.